Cum să plantezi corect răsadurile de roșii!

Modul de plantare a  răsadurilor determină dezvoltarea lor viitoare a roșiilor. De la adăugarea de compost și urzici pentru a îmbogăți solul în care plantați până la susținerea plantei și adăugarea de mulci există o serie de pași pentru a obține cele mai bune roșii.

Roșia se numără printre legumele preferate de români dar numai prin creșterea propriilor plante și prin recoltarea fructelor coapte îi puteți aprecia pe deplin aroma.

Plantarea răsadurilor în grădină este o operațiune foarte importantă, deoarece va afecta dezvoltarea corectă a plantei și producția de roșii.

Așteptați întotdeauna până când a trecut orice risc de îngheț înainte de a planta roșii în grădină. Cea mai mică temperatură de îngheț vă va distruge răsadurile așa că așteptați lunile aprilie-mai să evitați nopțile de îngheț neașteptat, iar în unele zone montane este necesară amânarea acestei plantări până în iunie.

Roșia este o plantă care are nevoie de mulți nutrienți. Solul trebuie să fie bogat în humus și substanțe nutritive. Începeți prin a săpa găuri de 20 cm pe fiecare parte și 30 cm adâncime.

Între găuri trebuie să fie minim 60 cm. Dacă doriți să plantați mai multe rânduri paralele, lăsați un spațiu de cel puțin 80 cm.

Alegeți plante rezistente, a căror tulpină este cel puțin la fel de groasă ca un creion și scoateți planta după ce înmuiați vasul timp de 20 de minute pentru a umezi bine rădăcina și pentru a o  face să iasă mai ușor.

Puneți o mână de pământ amestecat cu compost în fundul găurii și puneți baza roșiei acolo. Primele frunze trebuie să fie la nivel de pământ așa că rupeți 2-3 frunze de jos pentru că planta va face acolo rădăcini. Cu cât roșia este îngropată mai mult, cu atât va fi mai sănătoasă, deoarece pe partea îngropată a tulpinii se vor forma rădăcini care vor contribui la furnizarea de nutrienți.

Dacă gaura nu este suficient de adâncă pentru răsad, nu ezitați să o aranjați astfel încât să îngropați cea mai lungă porțiune posibilă a tulpinii. Partea aeriană se va îndrepta însă în câteva zile. Umpleți apăsând ușor pământul în jurul bazei, pregătind o mică brazdă în jurul plantei pentru a primi apa de irigare.

Roșiile trebuie udate abundent după plantare și se poate utiliza apoi mulci pentru a reduce frecvența udării și pentru a preveni uscarea rapidă a solului între două udări. Puteți folosi paie, coji de in, coji de cacao sau chiar tărâțe de hrișcă.

Vizualizări: 15,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: