Cum văd parlamentarii din Oltenia managementul privat al lui Ciurel

„La CE Oltenia se încalcă legea”, a fost concluzia deputatului PC Dolj Cristiana Anghel după întâlnirea de vineri cu sindicatele din minerit şi energie. „Dialogul s-a transformat în şmecherie de cartier”, a spus senatorul PNL Gorj, Dian Popescu. „Ţineţi steagul sus!”, a fost îndemnul deputatului PSD Gorj Vasile Popeangă, în timp ce senatorul PP-DD Gorj Tudor Barbu a comparat CE Oltenia cu Titanicul, despre care numai unii ştiu că se scufundă, iar ceilalţi nu sunt lăsaţi să afle adevărul. Cei mai vehemenţi sunt democrat liberalii, care au cerut publicarea contractului de management al lui Ciurel, care rămâne manager privat, deşi a vândut doar jumătate din energia planificată.

Un număr de 12 parlamentari din Gorj, Dolj și Mehedinți au acceptat invitația președintelui Federației Naționale Mine Energie, Marin Condescu, de a discuta la Târgu Jiu despre situația Complexului Energetic Oltenia. Sindicalistul Marin Condescu a prezentat cifre privind starea economică a CE Oltenia, dar și câteva soluții.

condescu_la_tablaCondescu i-ar da premiul Nobel lui Ciurel

Liderul FNME a trecut la tablă și le-a explicat parlamentarilor din Oltenia care este îngrijorarea sindicatelor și a declarat din nou că societatea este în faliment. „Cei care conduc compania sunt la pescuit, sunt în vacanță, nu sunt interesați de companie”, a spus Condescu. Acesta a dezvăluit că bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an este unul mincinos. „Ni s-a spus că trebuie să facem un buget mincinos ca pe piață să ieșim cu un preț competitiv pe MW”, a spus Condescu, precizând că ar fi imposibil să fie cerere pentru 18 TW energie termo şi 30 de milioane de tone de lignit.

Condescu a explicat de ce nu este avantajoasă reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile. Acesta spune că pentru 4 zile fără plată angajatul pierde circa 30% din leafă, dar și indemnizația la șomaj și vechimea în muncă, în timp ce compania câștigă doar 14,5%. În varianta propusă de sindicate, de întrerupere de activitate (şomaj tehnic), angajatul ar fi pierdut mai puțin, iar compania ar fi câștigat mai mult și ar fi scăpat și de stocurile de cărbune.„Dacă se trece la programul de 4 zile cheltuielile la subteran cresc cu 40%. Este culmea economiei de piață”, mai spune acesta.

Condescu a mai spus că marea problemă a companiei este lipsa contractelor permanente, bilaterale. Acesta crede că afirmația conducerii, aceea că vor vinde o medie de 1300 de MWh, este o manipulare. “O nouă manipulare, spun că vindem 1300 de MWh. Vreau să vă aduc la cunoștință că nu vindem decât 500 de MW pe contracte bilaterale. Diferența e pe ziua următoare (PZU), se vinde cu 100-111 lei MW, clar și aici o pierdere totală. Tot ce vindem acum e tot în defavoarea noastră”, a spus acesta. „Dacă în aceste condiții suntem pe profit înseamnă că Ciurel merită premiul Nobel pentru economie”, a concluzionat Condescu.

CE Oltenia, Titanic pentru Barbu

Senatorul PP-DD Tudor Barbu compară situația CE Oltenia cu cea de pe Titanic. „O navă extraordinară, care a avut un accident, s-a lovit de un aisberg. Pe navă erau două feluri de oameni, unii care știau că în 2 ore se scufundă, dar nu spuneau nimănui, și prostimea, 2000 de oameni, care nu știau nimic. Sper să nu fie așa, ca finalul din Titanic să fie și la CEO, adică mii de tone fiare pe fundul apei”.

A intervenit și deputatul de pe colegiul 5, Niculina Mocioi, care a amintit că principala problemă a companiei este reprezentată de lipsa contractelor bilaterale și că soluția ar fi exportul, în condițiile consumului scăzut în România.

PSD trebuie să îşi asume politic eşecul lui Ciurel

Discursuri anti-Laurențiu Ciurel au avut democrat-liberalii Marinică Dincă și Marius Bălu. Primul se întreba ce prevede contractul de management al actualului manager, pentru că pe primele luni se constată o pierdere de peste 40%. „Cred că este imperios necesar să fie prezentate ţintele de management pe care le are în contract actualul manager Laurenţiu Ciurel. În măsura în care nu şi le-a atins să fie demis şi îi cer public ministrului Energiei să-l demită”, a spus Dincă.

Marius Bălu, senator PD-L de Mehedinți, crede că Laurențiu Ciurel devine penibil ca manager dacă sindicatul îi arată cum să-şi facă treaba. „PSD Gorj îl ţine în braţe pe acest manager care în mai puţin de 6 luni a dus CEO pe marginea prăpastiei. Trebuie să-şi asume acest lucru USL şi, în primul rând, PSD. Am fi naivi să credem că premierul României nu ştie ce se întâmplă la CEO”, a mai declarat Marius Bălu.

Dian Popescu, atac la Ciurel

Un discurs dur a avut senatorul PNL Dian Popescu. El a criticat managementul lui Laurențiu Ciurel, amintind de continua reorganizare a firmei. “Trebuie o hotărâre decisivă, aveți nevoie de 1500 de MWh siguri de vânzare în acest moment. 500 de MWh nu rezolvă nimic. Cinci luni am strigat dialog, dialog, dialog. Din păcate dialogul s-a transformat în șmecherie de cartier”, a spus Popescu, aceasta vorbind și despre lipsa materialelor din cariere.

Deputatul liberal Ion Cupă a declarat că parlamentarii nu pot face prea multe, dar se întreabă dacă problema nu este sintagma de manager privat: “De ce apar tocmai acum convulsiile sociale, de când a apărut definiția aceasta de management privat? Dacă se constată că acest management privat nu dă rezultate, poate nu ne trebuie”. A primit răspuns Marin Condescu:  „Nu avem management cu adevărat privat, în toată lumea privată un director nu-și bate joc de salariați și responsabilitatea socială față de comunitate este majoră”.

La întâlnire a fost și deputatul de Mehedinți Viorel Palașcă, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în 2007. Palașcă spune că „sistemul energetic pe bază de cărbune, din Gorj și Mehedinți, reprezintă viitorul și siguranța de funcționare a sistemului energetic național”. Palașcă a rămas uimit de situația în care se află compania și și-a amintit de 2006-2007 când se măreau salariile, iar sistemul funcționa.

vasile_popeanga_toni_greblaGreblă a venit cu mesajul lui Ponta

Senatorul PSD Toni Greblă a declarat că este prima dată în 23 de ani când asistăm la o asemenea criză între administrație și sindicate. „De stat sau privat managerul întotdeauna trebuie să dialogheze cu sindicatele, cu angajații, altfel nu poate să obțină bune rezultate pentru companie”, a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că s-a întâlnit cu primul ministru, Victor Ponta, cu care a avut o discuție pe tema CEO. ”Dânsul nu are doar grijile companiei, mi-a spus și vă transmit că a făcut pentru zonă ce se putea face la nivelul dânsului până astăzi”, a spus acesta, amintind de mutarea sediului de la Turceni la Târgu Jiu.

După trei ore de dezbateri, deputatul Vasile Popeangă a declarat că apreciază programul propus de sindicate. A admis că societatea nu are un departament de vânzări foarte bine pus la punct, dar și că Laurențiu Ciurel trebuie să facă publice câteva date, indicatorii de performanță din proiectul său de management. „Apreciez dorința de dialog pe care administrația ar trebui să o înțeleagă. (...) Ne dăm seama că dvs. doriți să se rezolve prob de la CEO veniți cu soluții care sunt după părerea mea sunt foarte bune și soluții mulțumitoare și din punct de vedere social. (...) Plec convins că ceea ce dvs. propuneți, dacă ar fi luate în considerare ar fi niște măsuri care ar produce efecte bune. Țineți steagul sus”, le-a transmis deputatul Popeangă liderilor de sindicat!

Cristiana Anghel, senator PC de Dolj, prezentă la întâlnire, a pus multe întrebări pe această temă, menționând că nu se pricepe la minerit și energie. Anghel a mai spus că sigur Victor Ponta va alege CE Oltenia și nu pe Laurențiu Ciurel. După ce a ascultat sindicatele, Cristiana Anghel a fost convinsă că Ciurel nu respectă legea. Marin Condescu i-a răspuns că, atunci când se face apel la legea românească, Ciurel judecă după cele australiene, referindu-se la perioada în care managerul CEO a trăit în Australia.

PARTICIPANŢI

Vasile Popeangă - PSD, Ion Cupă - PNL, Niculina Mocioi - PP-DD, Răzvan Rotaru - PP-DD, deputatul PNL Mehedinți Viorel Palașcă, senatorii PD-L Marius Bălu- Mehedinți și Marinică Dincă- Dolj, precum și senatorii de Gorj Dian Popescu- PNL, Tudor Barbu-PP-DD și Toni Greblă –PSD, Cristiana Anghel - PC. Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu și-a trimis un reprezentant la întâlnire, pe consilierul Mircea Grosu.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: