„Cuminţenia pământului”, expusă în toată România

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat duminică un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la mutarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, în care spune că acţiunea are ca menire expunerea cât mai mare a operei, că aceasta nu va fi accesibilă doar bucureştenilor, deoarece va fi ”itinerantă în România”, dar şi că proiectul de construcţie a unui atelier Brâncuşi la Muzeul Satului nu se află în planurile ministerului.
Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti“ este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, scrie ministrul Culturii. ”Mutarea «Cuminţeniei Pământului» în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine”.
Şuteu recunoaşte caracterul atipic al acestei mutări şi spune că ministerul vrea să creeze un cadru dedicat acestei lucrări, care să servească drept punct de plecare pentru o ”regândire contemporană” a Muzeului Satului.
Această regândire a Muzeului Satului pornind de la ”Cuminţenia Pământului“, dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă, în ultimă instanţă, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie, mai precizează ministrul. ”Faptul că, într-o primă fază, «Cuminţenia Pământului» va fi găzduită de Muzeul «Dimitrie Gusti» nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerantă în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc. În ceea ce priveşte construcţia unui atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, trebuie spus faptul că un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii”, a încheiat ministrul.
Sâmbătă, în mediul online, au apărut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a decis să plătească 11 milioane de euro până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.
Miercuri, Ministerul Culturii a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Vizualizări: 906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: