Dan Vâlceanu (PD-L) se aşteaptă la proteste ale fermierilor

Consilierul judeţean al PD-L Dan Vâlceanu a criticat ieri, în conferinţă de presă, măsurile luate de Guvernul Ponta II privind noile taxe impuse fermierilor, dar şi impozitul de 3% din cifra de afaceri pe care trebuie să-l plătească microîntreprinderile. Mai mult, Vâlceanu spune că locuitorii din zona de sub munte se gândesc la mitinguri de protest.

Guvernul Ponta a decis ca de la 1 februarie 2013 să pună noi taxe crescătorilor de animale şi cultivatorilor de pământ. Primarii de toate culorile politice sunt revoltaţi şi spun că nu ştiu ce explicaţie să le dea oamenilor. Sunt afectaţi cei care au de la trei bovine în sus, şase porcine, 10 oi sau capre, peste 50 de familii de albine sau o sută de păsări. De asemenea, micii fermieri vor plăti atât impozit pe terenul agricol, cât şi impozit pe venitul agricol. Potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit au fost stabilite astfel: pentru vaci şi bivoliţe - 453 lei pentru peste 2 capete; ovine şi caprine - 23 lei la 10-50 capete şi 65 lei la peste 50 de capete; porci - 56 lei la 6-10 capete şi 177 lei la peste 10 capete; albine - 70 lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte - 3 lei la 100-500 capete şi 2 lei la peste 500 capete.

Consilierul Dan Vâlceanu a calculat câte oi, capre şi vaci au locuitorii din Crasna, Novaci, Polovragi, Bumbeşti Jiu, dar şi în comuna adoptivă a premierului Victor Ponta, Baia de Fier. În total 66 de mii de oi, 3650 de capre şi 7.700 de vaci. “Nu este normal ca-ntr-o țară europeană, în care nivelul subvențiilor în agricultură este cel mai mic, să discutăm despre creșterea taxelor pe animale şi terenuri. Deja, în urmă cu două săptămâni, în zona de sub munte se discuta despre mitinguri de protest. Vă daţi seama cât de mult vor fi afectaţi aceşti oameni care vor plăti impozit”, susţine Dan Vâlceanu.

Democrat-liberalul mai spune că acesta nu este unica greşeală a lui Ponta. „Cea mai gravă greşeală o reprezintă impozitarea cu 3% a microîntreprinderilor. Firmele care au venituri mai mari de 65000 de euro trebuie să plătească 3%. Asta o să ducă o evaziune fiscală pentru că toţi vor vrea să plătească mai puţin. Venituri mai mici, mai puţini bani la stat“, spune Vâlceanu.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: