Dăncilă a căzut în cap

O micuţă gimnastă de numai 3 ani a fost pusă de instructoarea ei să facă nişte tumbe la manifestarea omagială organizată la Piteşti pentru premierul Viorica Dăncilă. Bietul copil nu a reuşit, fiind dificil să faci asta pe beton. Instructoarea, în loc să lase fetiţa în pace, s-a apropiat de ea şi i-a cerut măcar să stea în cap. Pe beton. Micuţa s-a executat şi bineînţeles că a căzut, lovindu-se la spate. Moment în care Viorica Dăncilă s-a desprins din mulţime şi s-a dus la fetiţă nu să o ia în braţe şi să oprească momentul, ci să o felicite şi să îi dea o floare.

Situaţia este cam la fel de penibilă ca aia cu Victor Ponta care, la inundaţii, se plimba cu barca trasă de jandarmi. Nu este uşor să iei cea mai bună decizie când sunt zeci de camere aţintite asupra ta, dar la nivelul ăsta, de prim-ministru, trebuie să ai capacitatea să o faci. Cred că Viorica Dăncilă a sesizat că nu este în regulă ce i se cere fetiţei să facă, doar că nu a ştiut să reacţioneze.

A fost numai una din gafele zilei marca Dăncilă. În aceeaşi zi, preşedintele Iohannis o suna să îi ceară explicaţii legate de memorandumul adoptat de guvern, privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. O decizie anunţată nu de guvern, ci de Liviu Dragnea, luată fără consultarea preşedintelui. Ba chiar în absenţa ministrului de Externe. Totul dintr-un interes pur personal al lui Liviu Dragnea şi al consultanţilor lui israelieni, care îi dictează politica externă a României în funcţie de interese care nu sunt ale României. Viorica Dăncilă şi-a făcut curaj abia după trei ore să îl sune pe preşedinte, dar explicaţii pentru decizia luată nu a avut.

Viorica Dăncilă trece printre cei care o cunosc drept o femeie la locul ei, cu bun simţ, care îşi vede lungul nasului. Poate din aceste motive se aude tot mai des că Dăncilă vrea să plece de la guvern. Fără scandal, fără a-l pune pe Dragnea într-o situaţie penibilă, deşi asta ar fi imposibil. O nouă schimbare de guvern i-ar putea pune capac liderului PSD.

Grindeanu şi Tudose au fost forţaţi să plece de la guvernare fără a fi clar de ce. Probabil că Dragnea le-a cerut şi lor tot felul de enormităţi, iar ei nu au vrut să îşi pună pielea la bătaie. Nu o va face nici Dăncilă până la capăt. Probabil că nu şi-a dat seama iniţial de implicaţiile pe care le are decizia de mutare a ambasadei la Ierusalim. Dar sigur o să îi explice cineva şi va înţelege că Dragnea a urmărit cu totul alte interese. Trump a avut motivele lui când a făcut asta, dar România are o altfel de relaţie cu lumea arabă şi cu Israelul. România trebuie să ţină cont de relaţiile la care a muncit zeci de ani atunci când ia o astfel de decizie. Ori Dragnea a vrut doar să le arate unora că are muşchi, iar când simţi nevoia să faci asta, este clar că ai pierdut deja.

Vizualizări: 1,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: