Dau înapoi la stat banii cu care au plătit căldura anul trecut

Sute de gorjeni sunt nevoiţi să restituie subvenţia pentru încălzire de care au beneficiat anul trecut. Asta după ce inspectorii din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj au finalizat controalele la beneficiarii de ajutor de încălzire din sezonul 2011/2012. Până în momentul de faţă, a fost recuperată aproximativ jumătate din suma, în cuantum de 31.742 lei, care a fost încasată necuvenit de către beneficiarii de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Oamenii vor trebui să dea înapoi ajutorul de încălzire, de care au beneficiat iarna trecută, din cauză că nu şi-au declarat veniturile din pensii şi salarii, veniturile din subvenţia de la APIA şi deţinerea de autoturisme cu capacitate mai mare de 1600 cmc. Până în momentul de faţă, AJPIS Gorj a recuperat aproximativ jumătate din banii încasaţi necuvenit. “În cadrul campaniei desfăşurate de inspectorii sociali din cadrul instituţiei s-au constatat nereguli cu privire la sumele încasate necuvenit de către beneficiarii de ajutor social. S-au verificat toţi beneficiarii de ajutor de încălzire din perioada sezonului rece 2011-2012. Sumele constatate ca fiind necuvenite au fost în cuantum de 31.468 lei. În momentul de faţă, suntem în procedura de recuperare, primăriile urmând să recupereze banii de la persoanele identificate că au primit ajutorul pentru încălzirea locuinţei în mod necuvenit. Până în prezent, am recuperate suma de 14.742 lei”, a declarat Gina Podaru, directorul AJPIS Gorj.

Pe lângă verificările în teren, inspectorii sociali au apelat şi alte metode pentru depistarea celor care au beneficiat de subvenţie ilegal. “Metodele de inspecţie utilizate în cadrul campaniei de control au constat în: verificarea titularilor prin încrucişarea/confruntarea bazelor de date ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, Casei de Judeţene de Pensii şi Serviciului Înmatriculări Auto; verificarea la sediul primăriilor a dosarelor care în urma încrucişării bazelor de date au prezentat suspiciuni de fraudă, precum şi verificarea în teren a beneficiarilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei”, mai precizat Gina Podaru.

Anul trecut, la nivelul judeţului Gorj, s-au înregistrat 21 de mii de cereri pentru ajutorul de încălzire pe lemne şi 12 mii pentru ajutorul de încălzire pe gaze.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: