De ce depinde supravieţuirea Codruţei Kovesi

Inspecţia Judiciară a admis în parte sesizările privind cercetarea disciplinară a șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, și a adjunctului ei, Marius Iacob. Urmează probabil revocarea celor doi din funcţie.

Kovesi a supravieţuit multor asalturi de-a lungul vremii. Avea însă o serie de arme, de la negocierile purtate în via lui Sebastian Ghiţă până la cina prelungită din noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, cu șefii SRI, acasă la Gabriel Oprea, de la susţinerea unor ambasadori până la ipocrizia unor politicieni care au lăudat DNA câtă vreme au fost protejaţi.

Armele vechi par să nu mai existe, deși Liviu Dragnea este suspectat de partid că ar putea negocia pe persoană fizică libertatea lui și a fiului lui. Iar scuzele prezentate public vineri de avocata lui Dragnea la adresa șefei DNA, deși îi ceruse demisia cu câteva zile înainte, vin să întărească această suspiciune.

Și totuși, situaţia este mult diferită faţă de cea din anii trecuţi. Politicienii de la PSD-ALDE duc o luptă la baionetă cu șefa DNA, fiind dispuși să facă orice pentru libertatea lor. Și sunt susţinuţi din culise și de reprezentanţii altor partide. Reacţia ambasadelor, care altădată îi speria pe politicieni, acum nu mai înseamnă nimic pentru aceștia. Chiar dacă ni se tot transmit mesaje că am putea pierde importante fonduri europene, politicienii aleg interesul lor, nu al ţării.

DNA are parte de o importantă susţinere în stradă, dar nu suficientă. Orice om de bună credinţă și-a dat seama că PSD-ALDE schimbă legile justiţiei și șefii de parchete ca să scape politicienii de niște dosare. Nu mai puţin adevărat este însă și aspectul celălalt, ani buni DNA a făcut dosare la comandă politică. Negocierile din vie au contat pentru deschiderea unor dosare și ţinerea altora în sertare. Și nu a răspuns nimeni pentru dosarele cu prejudicii de sute de milioane de euro, scuturate de praf doar după ce faptele s-au prescris. Mafia politică, așa cum arată ea astăzi, este consecinţa anilor de protecţie din partea DNA.

Lupta se duce între două tabere murdare, dar tabăra lui Dragnea are mai multe arme și mai mulţi soldaţi decât tabăra lui Kovesi. Șefa DNA are o singură cale de supravieţuire, aceea a unei negocieri cu Dragnea. Ar fi trist să cadă la pace și nu îmi dau seama de care parte ar fi furia mai mare, la susţinătorii Justiţiei sau la fanii lui Dragnea. Ideal ar fi ca, din lupta asta surdă din ultimii ani, ambele tabere murdare să fie slăbite și lupta să fie câștigată de oamenii corecţi atât din Justiţie, cât și din politică.

Vizualizări: 761

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: