De la Sindromul Metabolic la o stare normală de sănătate

Instituţiile sanitare din Gorj marchează la acest început de săptămână Ziua Mondială a Sănătăţii. Vor avea loc simpozioane, dar şi acţiuni cu elevii, mai ales că în această săptămână este „Şcoala altfel”. Aurelian Udriştoiu, medic primar la Laboratorul de Analize Medicale din Tg Jiu, a pus cu această ocazie la dispoziţia ziarului un articol util gorjenilor, care a fost publicat şi în presa străină de specialitate.

„În toate ţările dezvoltate şi unele ţări în curs de dezvoltare, în ultimii ani numărul de persoane obeze diagnosticate cu rezistenţă la insulină (IR) a crescut rapid la peste 40%. IR este o stare fiziopatologică caracterizată printr-un răspuns subnormal la concentraţii de insulină din organism, hormon secretat de pancreas, cu rolul de a favoriza pătrunderea glucozei în celulele organismului. Această stare precede apariţia sindromului metabolic (SM).    

SM este format din mai mulţi factori de risc de origine metabolică, care apar pentru a promova dezvoltarea bolii artero-sclerotice, cardiovasculare, factori care sunt puternic asociaţi cu diabet zaharat de tip 2 sau cu riscul pentru această afecţiune. Factorii de risc metabolici constai în dislipidemie aterogenă (trigliceride crescute şi apolipoproteinei B), particule mici de colesterol rău pentru organism, LDL-C crescut în concentraţia sângelui, colesterol bun, HDL-C scăzut, tensiunea arterială ridicată, glucoza plasmatică crescută (glicemia), instalarea unei stări prothrombotice şi inflamatorie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii uşor diferite pentru sindrom metabolic, cu cel puţin două din următoarele criterii: obezitate abdominală (definită ca un raport talie/bazin mai mare de 0,85 la femei şi 0,90 la barbati), un indice de masă corporală de ≥30 kg/m² la femei şi 36 la bărbaţi sau o talie > 88 cm la femei şi 102 cm la bărbaţi, un profil  lipidic care prezintă nivelul de trigliceride ≥150 mg/dl sau o HDL-C colesterol <40 mg/dl la femei şi < 50 mg/dl  la bărbaţi şi sau tensiune arterială ≥ 140/90, o glicemie > 120 mg/dl.

Combinaţia dietă mediteraneană - exerciţiul fizic, prezentată în diferite studii medicale, s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru MS şi un regim similar ar trebui recomandat de către medici pentru pacienţii care prezintă semne clinice şi paraclinice (analize de laborator) de SM.   

Pentru pacienţii care prezintă rezultate limitate la exerciţiul fizic cu o frecvenţă/săptămână şi o intensitate recomandată de un medic, un tratament medicamentos cum ar fi tratamentul specific pentru dislipidemie, administrarea de leptină (hormon lipidic care scade grăsimile din organism), implant genetic de leptină,  pot fi necesare, în plus faţă de exerciţiile fizice combinate cu un regim activ şi raţional de viaţă şi o alimentaţie scăzută în dulciuri şi grăsimi.

tabel_calorii

Tabelul 1. Consumul de calorii/zi recomandat în funcţie de vârstă şi greutate, într-o activitate fizică normală.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: