Delegaţia Gorjului, impresionată de sărbătoarea vinului în raionul Ungheni

O delegaţie formată din cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Gorj, Ninel Muja şi Gheorghe Nichifor, dar şi Ovidiu Popescu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean şi Constantin Pănescu, şeful Asociaţiei Investitorilor din Rânca, au participat în perioada 12-15 octombrie la un schimb de experienţă în Raionul Ungheni din Republica Moldova.

Cu toţii s-au declarat impresionaţi de felul în care oamenii au sărbătorit Ziua Recoltei. Şefii judeţului vor să implementeze câte ceva din obiceiurile moldovenilor şi în judeţul Gorj, cu ocazia acestei sărbători. „Este această sărbătoare a vinului, recoltei şi promovării tradiţiilor naţionale unde noi am văzut 20 de standuri ale fiecărei primării, cu primarul în frunte, standul respectiv era compus dintr-o expoziţie culinară şi un ansamblu folcloric care evolua pe specificul localităţii respective, o diversitate extraordinară. Sărbătoarea Roadei îi spun ei, sau Ziua Recoltei la noi. Primarii vin îmbrăcaţi în costume tradiţionale”, a spus Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Întrebaţi ce anume i-a impresionat cel mai mult din această vizită, şefii judeţului au spus: „Zona este renumită pentru ceramică, pentru covoare şi mai cu seamă pentru vin şi coniac pentru că aproape întreg terenul raionului este cultivat cu vie şi pomi fructiferi”.

Potrivit autorităţilor judeţene, gorjenii care vor să viziteze Raionul Ungheni nu pot rata Aleea Castanilor, poate cea mai lungă din Europa, patru kilometri lungime, realizată în anii 60. Totodată, la Ungheni se află şi o rezervaţie naturală, Plaiul Fagului, unde se protejează circa 900 de specii de plante şi circa 210 de animale aflate pe cale de dispariţie. „Aici cresc copaci seculari, inclusiv stejarul lui Ştefan cel Mare, are peste 500 de ani. Sunt zone foarte frumoase de pescuit şi vânătoare. Au şi ei Muzeul Satului Pârliţa, o denumire mai exotică”, a mai spus Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele CJ Gorj.

Vizualizări: 265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: