Demersuri pentru realizarea unor investiţii importante la Bălăneşti

Cetăţenii comunei Bălăneşti vor beneficia condiţii mai bune de trai. Administraţia locală a obţinut finanţare, din fonduri guvernamentale, pentru trei proiecte majore care vizează mărirea sursei de apă la nivel de localitate, asfaltarea drumului de legătură cu Săcelu, dar şi consolidarea podului de la Ohaba.

Primăria Bălăneşti a depus trei proiecte spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi urmează să încheie contractele de finanţare. Una dintre investiţii face referire la extinderea reţelei de apă la sursa Cânepeşti, prin realizarea unui nou foraj, amplasarea unui bazin şi a unei staţii de tratare. Suma aprobată pentru acest proiect a fost de aproape 2.8 milioane lei. „Sperăm să scăpăm de disconfortul pe care cetăţenii comunei îl au vara de atâţia ani din cauza lipsei apei din sursa pe care o avem la ora actuală. Din aceşti bani de la Ministerul Dezvoltării vom încerca să mărim sursa capacităţii de apă, se va face un foraj până la 250 de metri adâncime. Apa nu va mai fi împinsă cu pompe, cum este acum, ci va fi prin cădere. Astfel, vom reduce preţul pe metrul cub de apă. Investiţia pe care o vom face va fi necesară pentru toată comuna, conform studiilor pe care le-am făcut”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.  

În comună mai sunt trei foraje de apă, dar de suprafaţă, la 15, 17 şi 18 metri.  

„Putem să facem un circuit turistic”

Un alt proiect pentru care Primăria Bălăneşti a obţinut finanţare prin PNDL face referire la asfaltarea drumului de legătură cu Săcelu, comuna învecinată. De această investiţie nu vor beneficia doar cetăţenii din Bălăneşti, ci şi turiştii. Şoseaua va fi asfaltată pe o lungime de 4.2 km. „Este vorba de modernizarea drumului DC15 Ohaba-Blidari şi reabilitare drumuri stradale în comuna Bălăneşti, cu valoarea alocată din bugetul de stat de 5,4 milioane lei. Modernizarea drumului de la Blidari este un obiectiv strategic de legătură cu localitatea vecină Săcelu. Sper ca şi autorităţile de acolo să facă demersuri pentru a asfalta drumul Maghereşti. Putem să facem un circuit turistic, să ajute o parte din zona de nord a cetăţenilor care vor să meargă la Săcelu, să nu mai meargă până la Drăgoieni”, a mai spus primarul comunei Bălăneşti.

În acest proiect au fost prinse pentru prima asfaltare şi uliţele din zona bisericilor, dar şi drumurile laterale. Însumate au o lungime de 2.2 km.

Al treilea proiect pentru care administraţia locală din Bălăneşti a obţinut bani guvernamentali vizează refacerea podului de la Ohaba. Suma alocată este de 484 mii lei.

Toate aceste lucrări ar putea începe din primăvară. În momentul de faţă sunt în derulare lucrările de reabilitare a căminului cultural din satul Glodeni, dar asfaltarea drumurilor de interes local, proiecte finanţate din fonduri europene.

Vizualizări: 2,802

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: