Deputatul Militaru propune: Săptămâna de lucru mai scurtă, concediul de odihnă mai lung

O propunere legislativă care prevede modificarea Codului Muncii a fost depusă în Parlament de către deputatul Severus Militaru. Parlamentarul gorjean a cerut modificarea duratei minime legale a concediului de odihnă anual de la 20 de zile la 24 și a duratei maxime legale a timpului de lucru săptămânal de la 48 la 42 de ore.

Proiectul de lege are la bază statisticile europene care au arătat recent că angajații români au cea mai lungă săptămână de lucru, cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal și cel mai scurt concediu de odihnă. El va fi supus dezbaterii și aprobării Parlamentului, urmând să modifice articolele 114 și 145 din Legea 53/2003. Dacă senatorii și deputații României vor lua în considerare constatările europene și vor socoti oportune modificările cerute de motreanul Severus Militaru, atunci românii se vor bucura de patru zile de concediu în plus anual și de o săptămână mai scurtă de lucru. Legea urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie a anului următor adoptării sale de către Parlament. “Programul de lucru negociat colectiv în Uniunea Europeană la nivelul anului precedent a fost în medie de 38,1 ore pe săptămână”, a precizat Severus Militaru, explicând că “în cazul statelor membre mai noi, precum România, Ungaria, Polonia, Estonia, Slovenia, Lituania, Letonia, Bulgaria și Malta, s-a înregistrat o normă uniformă de 40 de ore pe săptămână.“

Într-adevăr, rapoartele întocmite de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă arată pentru anul precedent că angajații români cu normă întreagă au avut cea mai lungă săptămână de lucru din UE, de 41,3 ore în medie, în timp ce la zile libere și sărbători legale românii s-au clasat pe ultimul loc, iar la zile de concediu plătit au ocupat penultima poziție la nivel european, fapt pe care parlamentarul gorjean l-a făcut cunoscut în expunerea de motive a proiectului de lege. Românii sunt urmați de Luxembourg, cu 40,7 ore lucrate săptămânal și de Germania, cu 40,6 ore. La polul opus se situează angajații din Finlanda, cu 37,8 ore, aceștia lucrând cu 4,5 săptămâni pe an mai puțin decât noi. Fundația este un organism al Uniunii Europene, care lucrează de aproape patru decenii, punând la dispoziția guvernelor, angajatorilor, sindicatelor și Comisiei Europene date care să contribuie la instituirea unor condiții de muncă și viață din ce în ce mai bune în rândul statelor membre UE.

“Dacă nu va trece de Senat, voi supune legea dezbaterii publice”

Severus Militaru este convins că modificarea Codului Muncii așa cum a cerut-o el nu va fi pe placul patronilor, dar speră la o dovadă de maturitate din partea parlamentarilor pentru că, spune el, ”mai puține ore lucrate pe săptămână și mai multe zile de concediu de odihnă pe an nu vor aduce pagube angajatorilor dacă vor ține cont că oamenii vor fi mai odihniți și mai puțin stresați din cauza lipsei de timp pentru familie, deci randamentul muncii va fi mai mare. În plus, se vor putea face noi angajări, cu timp parțial sau întreg, mai ales acolo unde trebuie să se lucreze și în week-enduri.”

„Având în vedere că francezii lucrează doar 35,6 ore pe săptămână, cred că modificarea Codului Muncii în acest sens nu este o favoare pe care Parlamentul le-o face angajaților români, ci doar un drept justificat pe deplin de faptul că suntem cetățeni europeni”, afirmă deputatul gorjean. ”Sper ca proiectul să devină lege, indiferent ce culoare politică deține majoritatea în Parlament”, a spus Militaru, menționând că, dacă Senatul va respinge inițiativa legislativă, o va supune dezbaterii publice.

În mandatul său, Severus Militaru are 26 de propuneri legislative, dintre care 14 se află încă la Senat sau pe ordinea de zi.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: