Devenită staţiune, Baia de Fier modernizează Peştera Muierii

Comuna Baia de Fier a devenit oficial staţiune de interes local. Autorităţile au primit documentele de certificare şi lucrează deja la primul proiect. Obiectivul îl constituie Peşterea Muierii a cărei modernizare se va face pe fonduri europene. Primarul Dumitru Turbăceanu spune că se va moderniza atât traseul de vizitare a peşterii, precum şi instalaţia electrică. De asemenea, vor fi amenajate săli de aşteptare la intrare şi la ieşire, precum şi o alee de promenadă. Proiectul prevede şi un sistem de monitorizare.

Atestarea comunei Baia de Fier ca staţiune turistice conduce la dezvoltarea socio-economică a acestei localităţi, dar şi la posibilitatea de accesare a fondurilor europene - Axa 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului/Prioritatea de investiţii 7.1. - Sprijinirea unei creşteri favorabile a ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endrogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industrial aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice.
Imediat ce au intrat în posesia documentelor care confirmă atestarea, autorităţile locale au şi început să lucreze la proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Primele demersuri se vor face pentru modernizarea Peşterii Muierilor, obiectivul turistic cel mai vizitat din Baia de Fier. „Deja se lucrează la documentaţia necesară accesării fondurilor europene pentru modernizarea Peşterii Muierii. Este un proiect complex, pe care sperăm să-l depunem la începutul anului viitor. Proiectul presupune introducerea unui sistem de iluminat pe leduri, amenajarea traseului de vizitare şi amplasarea de balustrade, amenajarea unor săli de aşteptare la intrare şi ieşire, amenajarea unei alei de promenadă, precum şi un sistem de monitorizare”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier. 
Peştera are o lungime de aproximativ 7.000 de metri, este dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologica împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m).
ATRACŢII
Adevăratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încăperi sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Însângerate, denumită aşa datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola înaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci. Alte câteva atracţii sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.

Vizualizări: 1,852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: