Dezbatere electorală: Cum rezolvă viitorii parlamentari problema câinilor comunitari

Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema vizată de această dată se referă la problema câinilor fără stăpân. Unii dintre candidaţii intraţi în cursa pentru Parlamentul României cred că autorităţile locale au suficiente pârghii legislative pentru a rezolva problema, însă nu se folosesc de ele. Cei intervievaţi au spus că sterilizarea şi adopţia reprezintă principale soluţii pentru reducerea numărului de câini maidanezi.

Eduard Lădaru, candidat ALDE la Camera Deputaţilor, consideră că Parlamentul şi-a făcut datoria privind această problemă, vinovaţii fiind primarii şi consiliile locale. „Parlamentul României poate rezolva numai din punct de vedere legislativ problema câinilor fără stăpân. În acest moment raporturile juridice în ceea ce priveşte câinii fără stăpân sunt reglementate în OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Acest act normativ a fost modificat şi completat în anul 2014. Cu alte cuvinte, Parlamentul României şi-a făcut datoria mai întâi prin adoptarea Legii prin care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă, iar ulterior prin modificarea şi completarea actului normativ în anul 2014. Mai departe este vorba de autorităţile şi instituţiile care sunt obligate, în conformitate cu prevederile Constituţiei, să pună în executare legea şi să execute în concret legea. Singurele autorităţi vinovate de existenţa câinilor fără stăpân sunt primarii şi consiliile locale care nu iau măsurile necesare pentru a pune în aplicare OUG 155/2001. Din punct de vedere legislativ, maximul pe care îl poate face Parlamentul, ar fi să adopte reglementări de sancţionare a primarilor şi a consiliilor locale pentru că nu au pus în aplicare legea”

Săvoiu: Sterilizarea o soluţie
Ion Săvoiu, candidat PMP la Senat, susţine că sterilizarea ar fi o soluţie pentru reducerea câinilor maidanezi. „Pârghii există, dar la nivel local legislaţia nu a fost implementată cum trebuie. Problema câinilor fără stăpân este o problemă locală, nu e vorba de legi. În România legi există, dar nu se pun în aplicare. La nivelul autorităţilor se pot găsi soluţii, însă problemele arzătoare sunt că aceşti câini sunt ai familiilor din jurul Târgu Jiului, care nu-i sterilizează. Oamenii vin cu câinii şi îi lasă în oraş, iar autorităţile sunt în imposibilitatea de a găsi o soluţie. Padocul de câini din Târgu Jiu are o capacitate de 150-160 de locuri, restul se regăsesc pe străzi. Cred că trebuie refăcut un alt padoc mult mai mare. Când se sterilizează un câine, trebuie ţinut 6-7 zile undeva, locurile din padoc nu se eliberează decât după ce adoptă câinii. După părerea mea, trebuie conştientizată populaţia că trebuie sterilizaţi. Tuturor ne plac câinii, dar nu trebuie lăsaţi să se înmulţească pe străzi. Sterilizarea e binevenită”.
La rândul său, Laurian Stănchescu, candidatul Partidului Alianţa Noastră România la Camera Deputaţilor, militează pentru adopţia câinilor.
„Cele mai bune legislaţii în privinţa câinilor fără stăpâni, sunt din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Chişinău, Bulgaria. Eu militez pentru adopţia lor, dar şi pentru o legislaţie care să ţină sub control înmulţirea lor. Am avut mereu câini în curte, îi iubesc nespus, ei sunt un model de iubire şi devotament. Voi susţine sau voi iniţia o Lege pentru protecţia lor”.

Vizualizări: 414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: