Dian Popescu, detalii explozive din culisele pieței de energie

Consilierul gorjean al ministrului Energiei, Dian Popescu, a explicat într-un interviu pentru ziarul Bursa de ce prețurile sunt atât de mari pe piața de energie. 2017 este un an diferit de anii precedenți, acum producătorii având profituri uriașe, iar distribuitorii sunt pe pierdere, unii în prag de faliment. Din păcate, efectul final va fi în buzunarele consumatorilor, care de la 1 iulie plătesc cu 8,5% mai mult, iar tarifele ar putea crește din nou până la finele anului.

Complexul Energetic Oltenia este de o jumătate de an principala sursă de energie a țării. Dian Popescu a descris în interviu contextul. Debitul Dunării este la jumătatea mediei anuale, astfel că producția pe hidro se bazează mult pe apa stocată în baraje. O avarie la termocentrala pe gaze a OMV a scos din sistem pentru o jumătate de an o capacitate de 800 MWh. Abia din iulie a revenit în piață cu jumătate din capacitate. Multe capacități de producție sunt închise, aparținând unor firme aflate în insolvență sau faliment, mai spune Dian Popescu, dând exemplu Complexul Energetic Hunedoara, Elcen, Termocentrala de la Galaţi, Govora, Braşov, Timişoara, Oradea, Brăila, Suceava, RAAN.

Hidroelectrica toarnă gaz pe foc, Romgaz face dumping

Nu doar lipsa unor capacități de producție din piață a dus la creșterea prețurilor. Lipsa mixului energetic este un alt motiv, dar și unele reglementări din piața de energie, care permit unora să exporte atunci când prețurile sunt mari în Europa, chiar dacă apar dezechilibre pe piața internă.

Iată cum descrie Dian Popescu acest proces, în interviul din Bursa: „ANRE a impus, prin ordin, o limită între preţuri pe piaţa de echilibrare, iar traderii preferă să plătească dezechilibrele şi să vândă la export energia, aşa cum o fac de fiecare dată când preţurile energiei sunt mari în Europa. Ştiind că Transelectrica se plânge de export masiv în iarna 2016-2017, traderii au fost influenţaţi în piaţă de cunoscători să cumpere pe PZU, pentru a evita modificarea ordinului 60/2013 al ANRE. Văzând creşterea de preţuri, Hidroelectrica a turnat şi ea gaz pe foc, cumpărând energie contractată din PZU şi vânzând-o pe piaţa de echilibrare, acoperindu-şi costurile de producţie doar din servicii de sistem. Cred că suntem singura ţară din lume în care o companie precum Hidroelectrica beneficiază de o anume organizare: poate să vândă/cumpere energie, profitând de faptul că are costurile mici. Romgaz face de foarte multe ori dumping în piaţă, vânzând sub preţul de producţie; la fel face şi cu serviciile de sistem, întrucât cele două termocentrale folosesc gazul propriu”.

Prețurile sunt mari la bursa de energie și din cauză că există o teamă că producătorii nu au stocuri suficiente de cărbune sau apă, după caz.

SOLUȚIE

Consilierul ministrului Energiei spune că mixul energetic ar rezolva multe probleme. „Dacă ne uităm cum sunt organizate alte sisteme energetice din ţările membre UE, atunci vom vedea că sunt de succes sistemele formate pe mix energetic. Ceea ce ar trebui să se întâmple şi în România”, a spus Dian Popescu, consilier al ministrului Toma Petcu.

Vizualizări: 1,960

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: