Dian Popescu: Doamne-ajută să meargă termocentralele!

Complexul Energetic Oltenia va susține un „examen” în iarna care urmează. Dacă va putea să asigure până la 2.800 de MW/h, va putea dovedi că asigură siguranța energetică națională, spune Dian Popescu. Consilierul personal al ministrului Energiei a declarat, la Radio Infinit, că producătorul de energie are nevoie însă și de reparații.

Reporter: Este pregătit Complexul Energetic Oltenia pentru această iarnă? Avem cu ce depăși sezonul rece?

Dian Popescu: Avem salarii, nu mai avem utilaje. Iar s-a discutat de investiții prin Programul Național de Investiții (PNI). Acesta se va debloca. Robert Tudorache a fost pus să conducă „ostilitățile” pe PNI, să vedem cum facem programe să dezvoltăm Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia are nevoie de retehnologizarea excavatoarelor, a benzilor de transport. Este nevoie de mori, uscătoare în termocentrale.

Rep.: Cât va putea livra CEO?

D.P.: Îmi pun permanent un semn de întrebare. Grupurile rezistă să mergem în iarna asta cu 2.800 de MW/h? Pe lângă faptul că facem bani, asigurăm zi de zi măcar 2.400 de MW/h. Nu s-au mai prea făcut reparații și este nevoie de reparații. Durează foarte mult un proces de retehnologizare. Este îngrijorare. Vom vedea ce va fi. Eu sper să trecem cu bine de sezonul rece. Îngrijorarea asta o trimit din luna iulie. Traderii din piață urmăresc și văd dacă CEO are cărbune în stoc și știu că va merge cu 2.800 de MW/h nu se înghesuie. Reduc prețul. Deja, Transelectrica și DEN fac raportări pentru ca România să treacă iarna fără probleme.

Rep.: Ați tras un semnal de alarmă în urmă cu două luni. Spuneați că nu sunt asigurate stocurile de cărbune. Știți care este situația în prezent?

D.P.: Stocurile sunt asigurate acum. Când am tras semnalul de alarmă, a venit control de la Minister. Am trecut și am văzut și am tras semnalul la București. Deja, ușor-ușor s-a redus din rezerva de stat 300 de mii de tone de cărbune. Deja, ne pregătim să avem cărbune.  Acum, Doamne-ajută să meargă termocentralele! Accidente se pot întâmpla. Pe mine mă interesează ca noi să avem CEO în vârful piramidei, să vadă toată țara că depind de noi și noi să asigurăm siguranța energetică a României și atunci toți ochii se întorc către noi. Sper ca CEO să demonstreze țării că este importantă și asigură siguranța energetică națională.

Vizualizări: 1,400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: