Director incompatibil din cauza unei diplome!

Agenţia Naţională pentru Integritate şochează din nou. De data asta pe Constantin Negrea, director APIA Gorj, pe care l-a declarat incompatibil din cauză că are diplomă de expert tehnic judiciar în specializarea agricultură. Nu a folosit-o, nu a făcut vreodată o expertiză, doar a dat un examen la Ministerul Justiţiei, pe care l-a promovat. „Ai o calitate obţinută prin muncă, dar ajungi să fii blamat pentru ea”, a comentat Negrea. Peste 90% din activitatea ANI este axată pe incompatibilităţi ale funcţionarilor cu funcţii neremunerate, în timp ce marile averi nejustificate ocupă doar în mică parte timpul inspectorilor de integritate.

Veste șoc luni pentru Constantin Negrea, după ce inspectorii Agenției Naționale de Integritate l-au declarat incompatibil cu funcția ocupată. ANI a dat publicităţii un comunicat cu privire la concluziile pe care le-a tras după verificările la care a fost supus șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Gorj, verdictul nefiindu-i deloc favorabil acestuia. „Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că Negrea Constantin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 noiembrie 2013 – 06 martie 2015 întrucât a deținut simultan funcția publică de Director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Gorj și calitatea de expert tehnic judiciar în specializarea agricultură, calitate aflată în legătură cu atribuțiile din fișa postului acestuia”, a comunicat ANI.

Negrea va contesta raportul ANI
Cele câteva rânduri l-au lăsat fără replică pe cel vizat de ele, Negrea menționând că nu se aștepta la o asemenea decizie în condițiile în care nu se știe vinovat de ceva. El spune că nu s-a folosit niciodată de calitatea de expert tehnic judiciar, aceasta fiind obținută prin concurs la Ministerul Justiției. Eventual, calitatea respectivă poate fi considerată o dovadă în plus a pregătirii sale profesionale, lucru care pare să nu mai conteze în actualul context în care acuzațiile de incompatibilitate formulate de inspectorii ANI mai ales la adresa primarilor din județ nu sunt suficient susținute și la instanță. Negrea spune că și el va contesta raportul inspectorilor după ce îl va primi, fiind convins că la final își va putea dovedi nevinovăția.
„E o calitate de expert tehnic judiciar dobândită prin examen la Ministerul de Justiție, pe care nici nu am exercitat-o, ca să fi făcut vreo expertiză. Am o legitimație, sunt pe un tablou cu o profesie liberală. Stupoare pentru mine, pentru că am discutat și cu colegii de la APIA central și e fără precedent. În comunicat ați văzut că ANI spune că am calitatea de expert, dar nu spune că am exercitat-o sau nu. Nu spune nimic altceva. M-am dus la ANI cu fișa postului, în care am peste 100 de atribuții și să îmi spună care are legătură cu activitatea de expert. Nu e niciuna. M-am suspendat din calitatea de expert după ce am aflat de treaba asta de la ANI. Ai o calitate obținută prin muncă, dar ajungi să fii blamat pentru ea. Dacă acesta e un motiv de incompatibilitate și să suport rigorile legii nu am încotro. O să contest raportul în instanță, dar să știți că nu am nici timp, nici bani să merg prin instanțe. Avem atâtea probleme la serviciu. Probabil se va individualiza o eventuală sancțiune din Statutul Funcționarilor Publici și vedem ce se va întâmpla. Și dacă voi pleca din funcție nu ar fi prima dată când mi se întâmplă asta. Dacă ar fi fost vorba să fac vreo expertiză pentru vreun beneficiar de fonduri de la APIA mai puteam pune eventual în discuție, dar eu nu m-am folosit de calitatea respectivă niciodată, doar am avut legitimația de expert și nimic mai mult”, afirmă Negrea.

Vizualizări: 3,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: