Directorii de şcoli, presaţi să renunţe la sporul de calculator

Profesorii care nu au primit încă salariile vor avea banii până miercuri, cel târziu, este asigurarea celor de la Inspectoratul Școlar Judeţean Gorj. Precizările vin după ce sindicatele din învăţământ s-au plâns că nu au ajuns banii la dascăli, arătându-l cu degetul pe inspectorul general Ion Ișfan. Directorii de şcoli au renunţat însă la sporul de calculator pentru ca profesorii să-şi ia lefurile.

„Până miercuri, cel târziu, toată lumea va primi salariile”, a transmis Georgeta Popescu purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. Deși ministrul Liviu Pop a dat asigurări că toate cadrele didactice și personalul auxiliar și-au primit banii, în câteva școli din Gorj încă mai sunt probleme. Mai mult decât atât, Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, l-a acuzat pe Ion Ișfan, șeful ISJ Gorj, de abuz: „Încearcă să ne intimideze. A amânat plata salariilor, a intervenit în statele de plată”.

Directorii de şcoli au explicat de ce au renunţat la sporul de calculator. „Am dat sporul jos. Am renunţat la spor pentru că nu au oamenii bani. Oamenii au înţeles, nu au făcut presiuni. Au fost de partea noastră, dar noi n-am vrut să îi mai expunem pentru că inspectorul general își dorea un singur lucru, să ne punem oamenii în cap, să vină oamenii să strige la noi. Numai că oamenii au înţeles că dreptatea este de partea noastră și îl așteaptă la școală să vină să îi spună ei ce au de spus”, a declarat Aurel Popescu, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Directorii spun că se vor adresa instanţei de judecată. Ei nu sunt siguri dacă și pentru luna ianuarie vor renunţa la acest spor. „Nu știu, să vedem. Tot invocă verbal tot felul de lucruri, dar în scris nimic. Că așa a zis ministerul, că... Ministerul nu poate să zică, ministerul trebuie să dea directive, precizări, circulare. Așa ne spune el, nu știu dacă ministerul a zis”, a mai declarat directorul Aurel Popescu.

Explicaţia lui Ișfan

Doar două școli din judeţ ar mai fi solicitat celebrul spor pentru calculator. „Eu nu am modificat statele de plată. Nu putem modifica statele. Am modificat doar procentul de la condiţii de muncă. Potrivit legii nu pot fi plătite sporuri pentru condiţii de muncă până nu apare regulamentul aprobat prin hotărâre de Guvern. Noi nu am amânat plăţile. Salariile au fost în conturile școlilor din 10 ianuarie, suficient ca să poată achita salariile. Majoritatea directorilor au înţeles, dar mai sunt și care nu au înţeles că nu se pot juca cu legea”, a fost explicaţia lui Ion Ișfan.

Vizualizări: 994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: