Directorii de școli se apără cu acte. Işfan: Le-am spus să nu inventeze sporul de noapte ziua

Zeci de directori de școli au adus teancuri de documente la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Actele au fost solicitate de Corpul de Control al ministrului Educației care vrea să verifice dacă sporul pentru condiții vătămătoare a fost acordat legal sau la limita legii. Directorii nu au fost luați la întrebări, ci au adus documente în baza cărora au acordat acești bani în plus la salariu în ultimii ani. Cu toții consideră că merită bani mai mulți pentru că folosesc un calculator la serviciu.

Gabriel Răscol, de la Liceul cu Program Sportiv, este printre directorii care asigură plata sporului de calculator. A venit la inspectorii Corpului de Control cu buletinele de determinare întocmite de specialiști în medicina muncii, buletine din care rezultă pericolul la care sunt supuși cei care folosesc zi de zi calculatorul. Unii dintre angajați au inclusiv hotărâri judecătorești pe care directorul spune că a trebuit să le pună în aplicare. Hotărârile au fost date însă după ce sporul a fost scos o perioadă din plată, iar salariatul nu a fost înștiințat despre această măsură, fiind firească apoi deschiderea unei acțiuni în instanță și câștigarea procesului.

„Luptăm noi pentru oameni. Eu mi-l tai! Dar e păcat de oameni. Eu aș da sporuri mai mari și femeilor de servicii, paznicilor, la toți profesorii. Noi lucrăm cu tuberculoză, hepatită. Până ajunge un copil în spital să spună că este bolnav, noi lucrăm cu el. Le voi explica și celor de la Minister acest lucru”, ne-a spus directorul Liceului Tehnologic din Bîlteni, Constantin Deaconescu. Acolo, opt persoane beneficiază de acest spor pentru calculator.

„Stăm foarte mult în faţa calculatorului”

Corpul de Control va mai solicita joi documente altor directori. Toate vor fi duse spre analizare specialiștilor din cadrul Ministerului Educației. Aurel Popescu, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, susține că nu înțelege de ce acești bani nu pot fi acordați: „De acest spor beneficiază toate instituțiile publice din județul Gorj, de la Poliție, Tribunal, Prefectură. Mă întreb, dacă la ei este legal, de ce nu ar fi și la noi? Au dreptul la spor pentru condiții vătămătoare periculoase. Noi dacă atestăm că ne expunem unor riscuri de la calculatoare, imprimante, considerăm că și pentru noi este legal. Că pe noi ne verifică cei de la Corpul de Control și pe cei din sănătate sau poliție, nimeni, e altă problemă”.

Aurel Popescu a explicat de ce sunt îndreptățiți directorii și contabilii să primească acest spor la salariu. Este vorba despre aproape 15% din salariu. „Primesc și eu spor. Sunt mai mulți angajați, contabilii, secretara care primește acest spor. Conduc cea mai mare școală din județ. Nu am decât un adjunct și un contabil. Stăm foarte mult în fața calculatorului, și acasă, și la serviciu, și seara. Stăm să citim documente. Din păcate, nu există nici în legislație o diferențiere între un director care are în subordine 80 de copii sau 1000”, susține directorul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ștefulescu”.

„Este o interpretare de legi”

Și liderii sindicatelor din învățământ așteaptă să fie „ruptă pisica în două”. Constantin Huică, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, susține că a făcut mai multe demersuri la Ministerul Educației pentru a stabili dacă acești bani se pot acorda sau nu, însă nu a primit un răspuns clar: „Toate semnalele pe care le-am tras în decursul timpului nu ne-au dat niciun răspuns care să spună clar dacă este legal sau nu, este doar o interpretare de legi. Noi suntem profesori, nu juriști. Ei să clarifice, iar apoi, profesorii pot să acționeze în instanță dacă sunt nemulțumiți. Să pui un director să dea sau să retragă un spor, el este trimis în instanță de colegi. Cred că este momentul ca Ministerul Educației să nu ne mai lase pe noi, pe profesori, să interpretăm aceste acte normative”.

Inspectoratul Școlar a avut o bogată corespondență în ultimele luni cu Ministerul Educației pentru a clarifica situația acestor sporuri, mai ales că ele nu sunt pe niciunde în plată prin țară. Inspectorul general Ion Ișfan are biroul plin de adrese prin care Ministerul i-a comunicat că plata se poate face doar în baza unui Regulament pe care însă nimeni nu l-a emis până acum. În lipsa acestui Regulament orice plată este considerată ilegală. „Le-am mai spus să aibă grijă și să nu inventeze sporul de noapte ziua. Le-am prezentat tuturor exemplul cu paznicul care primește sporul de noapte pentru că muncește noaptea. Nu cred că există paznic să ia sporul pentru că lucrează ziua. De aceea spun că și la aceste sporuri trebuie primite doar dacă sunt legale, în rest nu, iar până acum Ministerul a comunicat că nu sunt legale”, a spus Ișfan.

Vizualizări: 3,607

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: