Doar trei firme din lume au soluţii pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a scos la licitaţie studiul de fezabilitate astfel încât să afle exact ce trebuie să facă pentru conformarea la noile norme de mediu impuse anul trecut de Uniunea Europeană, cu termen de aplicare august 2021. Efortul financiar pe care trebuie să îl facă societatea din Gorj este de 200 de milioane de euro, bani care vor proveni din credite.

Managerul Sorin Boza spune că sunt doar trei firme în lume care au capacitatea de a face astfel de studii. „Sunt doi furnizori de servicii din Japonia şi unul din Norvegia, nici ei nu ştiau paşii pe care trebuie să îi facem. Au venit aici în Gorj, acum suntem în SEAP cu studiul de fezabilitate, sunt doar trei firme în lume care pot face asta”, a spus Boza.

Managerul CEO a spus că în Europa sunt 400 de instalaţii mari de ardere (IMA) care trebuie să se conformeze la noile norme de mediu. „Şi pentru firmele care fac studii de fezabilitate este ceva nou, în aceeaşi situaţie sunt toate ţările. Sunt 406 de IMA, din care 400 nu îndeplinesc noii parametri. Îndeplinesc condiţiile de mediu doar şase IMA din Germania, Polonia, ţările baltice, Turcia, care au construit centrale în ultimii doi ani”, a explicat Boza la Tele3.

CEO ar putea opri simultan mai multe grupuri

Specialiştii companiei din Gorj evaluează efortul financiar necesar pentru conformarea la noile norme de mediu la 200 de milioane de euro. „Va fi un efort financiar pe bază de credit. Cred că vom reuşi să facem creditul, suntem pe profit. Directoratul face paşii care trebuie în această direcţie”, a explicat Boza.

Abia după efectuarea studiului de fezabilitate va fi clar cât timp trebuie oprit fiecare grup energetic, în vederea modernizării. Estimarea specialiştilor din CE Oltenia este de şase luni. Dacă modernizarea unui grup ar dura mai mult, pentru a se încadra în termenul august 2021, CE Oltenia ar trebui să oprească mai multe grupuri simultan. La această oră nu este clar dacă sistemul energetic naţional îşi permite asta. „Din punctul meu de vedere, ne putem încadra în termen, dacă vom putea să oprim între 3 şi 5 grupuri. Va fi o lipsă de capacitate de 1250 MW, în momentul de faţă Transelectrica analizează problema, vom avea un răspuns oficial. Va fi o decizie a Dispeceratului Energetic Naţional, dacă cei de acolo spun că pot face faţă fără patru-cinci grupuri ale noastre”, a spus Boza la Tele3.

În paralel, însă, compania face demersuri pentru a obţine o derogare de la acest termen, până în 2024.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan nu crede că România îşi permite să oprească termocentralele din Oltenia. „Am înfiinţat un grup de lucru împreună cu ANRE, cu Ministerul Mediului şi cu Transelectrica şi vom duce în Guvern şi, apoi, la Comisia Europeană, un program concret de conformare, în condiţiile în care nu ne putem în niciun moment gândi că vom opri aproape 1.600 de MW în Oltenia, în fiecare moment, şi să avem în acelaşi timp cu ce asigura siguranţa în sistemul energetic”, a spus Vişan.

Vizualizări: 3,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: