Doina Gorjului, în recital la Sibiu

Ansamblul Folcloric Profesionist "Doina Gorjului" din Târgu-Jiu s-a aflat săptămâna trecută la Sibiu, unde a reuşit să delecteze publicul prin spectacolele oferite în cadrul Festivalului "Ioan Macrea". Aflată la cea de-a XI-a ediţie, manifestarea organizată de „Junii Sibiului” s-a adresat în acest an unui număr de 8 ansambluri folclorice profesioniste din ţară.

Cele trei zile ale festivalului le-au oferit posibilitatea artiştilor sibieni să încânte spectatorii şi să stârnească ropote de aplauze. Gheorghe Porumbel, directorul ansamblului, spune că nu este prima dată când iau parte la acest festival: „Am mai fost invitaţi şi-n alte dăţi, când a fost organizat altfel, în sensul că au luat parte şi artişti amatori. Este un eveniment realizat în memoria lui Ioan Macrea, un personaj pitoresc al culturii sibiene. Noi am venit cu 50 de artişti, respectiv întreaga trupă de dansatori şi soliştii Ion Ghiţulescu, Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Ileana Lăceanu, Olguţa Berbec, Claudia Torop, Maria Roberta Crintea şi Valentin Sanfira”. La fel ca toate celelalte ansambluri invitate, artiştii gorjeni au susţinut câte două spectacole, unul de 50 de minute, iar altul de 15 minute. Porumbel mai declară că li s-a făcut o primire extraordinară: „Ne-a surprins plăcut atitudinea foarte degajată şi primitoare a sibienilor, care ştiau deja foarte multe despre noi şi s-au bucurat din plin de momentele frumoase pe care le-am oferit”. Şi perioada următoare este una încărcată pentru ansamblul gorjean, care se va afla între 14 şi 19 decembrie la  Bucureşti, pentru a lua parte la filmările organizate de diferitele posturi de televiziune pentru sărbătorile de iarnă. Tot în data de 19, artiştii vor interpreta în specificul stil gorjenesc, colinde pentru bucureştenii care se vor aduna în parcul Cişmigiu din Capitală.  Nu vor fi uitaţi însă nici târgujienii, astfel că pe 22 decembrie, ansamblul va susţine un spectacol deosebit intitulat  "Ninge cu obiceiuri şi cântece populare", menit să transpună pe toată lumea în atmosfera de basm a Crăciunului.

‚Era loc şi de mai bine”

Şi cum anul se apropie cu paşi repezi de sfârşit, şi artiştii gorjeni sunt în prag de bilanţ, cântărind astfel tot ce-a fost  bine sau mai puţin bine în cele 12 luni ale lui 2009. Referitor la acest aspect, Gheorghe Porumbel se declară mulţumit de latura profesională: „Ne putem considera realizaţi pe acest plan, pentru că am dus la capăt toate evenimentele pe care le aveam programate, însă normal că se putea şi mai bine. Nu ne-am confruntat cu probleme nici în privinţa bugetului, pentru că am avut mereu suportul Consiliului Judeţean. E adevărat că n-am avut bani ca să huzurim, dar nici nu ne-am putut plânge de lipsa lor. În ceea ce mă priveşte, aştept sărbătorile cu nerăbdare, dar şi cu o anumită doză de pesimism, ca tot românul care trece prin criza financiară şi speră să aibă un an mult mai bun”.  În intervalul dintre Crăciun şi Anul Nou, artiştii se vor bucura de momentele petrecute cu familia, pentru că atunci îşi vor lua şi ei, ca toţi bugetarii, “celebrele” de acum zile de concediu fără plată.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: