Două eleve de la Magheru, olimpice naţionale la Industrie Alimentară

Două eleve de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu au reuşit să se impună anul acesta, obţinând locul I şi locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Industrie Alimentară. Competiţia a avut loc la Sibiu, în cadrul unuia dintre cele mai renumite licee de profil din ţară, participând zeci de liceeni. Interesant este că fetele sunt olimpice la o materie la care nici măcar nu există manuale şcolare.

Maria Mirabela Gordin este elevă în clasa a XII-a și anul acesta s-a dovedit a fi cea mai bună din țară în domeniul industriei alimentare. Tânăra vrea să studieze la Timișoara tot industria alimentară, singura satisfacție pe care i-o oferă acest premiu fiind garanția unui loc la buget în cadrul oricărei facultăți din țară, indiferent de nota obținută la bacalaureat.  ”Acest premiu mă ajută la facultate, am locul deja asigurat la buget. Anul trecut am participat la Craiova și am obținut mențiune. Proba practică a constat anul acesta în stabilirea densității laptelui, a fost o competiție strânsă. Acest profil mă ajută într-o carieră în cadrul OPC, DSVSA. Eu sunt pasionată de chimie de când mă știu. Studiem nouă ore pe săptămână la școală”, a spus Maria Mirabela Gordin, elevă în clasa a XII-a.

Gabriela Nichifor este elevă în clasa a XI-a și a obținut locul al II-lea la aceeași olimpiadă. În câteva zile fata participă și la Olimpiada Națională de Matematică, cele două materii, matematica și chimia, fiind pasiunile ei de când se știe. ”Eu am avut de aflat aciditatea făinii la proba practică, nu a fost foarte complicat. Dacă înveți și te străduiești să-ți iese bine, nu ai cum să dai greș. Eu am urmat cursuri de pregătire practică și în alte țări, în acest domeniu, și vreau să spun că sunt foarte avansați față de noi, mai ales în privința dotărilor. Am fost în Slovenia, Polonia și Anglia. Mie îmi place și matematica, de altfel voi participa la olimpiada națională de matematică care va avea loc week-end-ul viitor la Iași. Îmi fac timp pentru toate, nu ratez nici distracțiile cu prietenii”, mărturisește Gabriela Nichifor, elevă olimpică.

 Olimpice fără manuale

Munca celor două tinere este cu atât mai grea și mai interesantă cu cât ele nu învață după manuale, asta pentru că pentru disciplinele tehnice pe care le studiază nu sunt tipărite manuale școlare. Sarcina este a profesorului care trebuie să se descurce la clasă. ”Cred că este al șaptelea an când elevii mei participă la olimpiadele naționale de industrie alimentară și până acum ne-am întors cu mențiuni, este primul rezultat remarcabil. Fetele, anul acesta, au reușit să fie mai bune decât toți ceilalți colegi din țară care provin din orașe în care industria alimentară are licee mari, foarte bine dotate, specifice. De menționat ar fi și faptul că ele nu învață după manuale pentru că nu au, noi le predăm după materialele noastre”, a spus Carmen Vulpe, profesor.

Galerie foto


Vizualizări: 2,895

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: