Dragnea, eliminat pas cu pas

Oricâte tehnici de supraviețuire politică știe Liviu Dragnea, de data asta nu scapă. Tudose se impune, pas cu pas, decizie cu decizie. A început și cu ceva vizite electorale, ba pe la autostrăzi, ba prin Valea Jiului, ba prin piețe, ca să-i crească susținerea populară.

Cea mai recentă decizie a premierului Tudose a fost propunerea lui Sorin Grindeanu la șefia ANCOM. Pentru cei care au uitat, Grindeanu a fost pentru câteva luni prim-ministru.

Excesiv de servil în primele zile, ajungând în final să aducă partidul în postura de a-și da jos propriul guvern prin moțiune de cenzură. Tudose îl propune acum pe omul care a umilit un întreg partid în funcția de președinte ANCOM, un post cheie pentru piața comunicațiilor, remunerat cu zece mii de euro pe lună.

Cum reacționează Dragnea, cum reacționează PSD? Ca niște pisicuți. „Nu vreau să greșesc și cu Mihai”, spune acum Dragnea, care crede că în cazul lui Grindeanu „este posibil să fi fost manipulat”. De fapt, Dragnea înghite în sec din lipsă de soluții și trage de timp, așteptând o minune care să-l salveze. Între timp, Tudose lucrează, pas cu pas, și este foarte probabil să ne propună cât de curând o nouă remaniere guvernamentală. Următoarele victime ar putea fi oameni de bază ai lui Dragnea, începând cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Partidul lui Dragnea deocamdată tace și execută, unii au ce pierde, alții au ce câștiga. Unii ar putea reveni în forță și nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem cum se poziționează Tudose în raport cu Victor Ponta. La fel, este interesant să urmărim dacă va fi vreo apropiere al lui Tudose de grupul de la Cluj – Rus, Dîncu și alții – care gravitează și în jurul președintelui Iohannis.

Partidul Social Democrat este un partid marionetă, care azi votează în unanimitate un guvern, mâine îl dă jos, azi votează în unanimitate susținerea unor miniștri penali, mâine votează să îi schimbe. De ce? Pentru că nu funcționează ca un partid, ci ca un grup captiv unor interese. Asta face ca astăzi PSD să susțină un prim-ministru pe care nu îl dorește, iar mâine să voteze la ANCOM un Grindeanu pe care pesediștii nu îl vor. PSD se autodistruge pas cu pas, Tudose și cei care i-au scris scenariul nefăcând altceva decât să se folosească faptul că este un grup captiv unor interese. Dacă Tudose ține ritmul, în primăvară vom avea un alt PSD și un alt guvern. O fi mai bine, o fi mai rău?

Vizualizări: 2,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: