Drumul național 66A, închis până în decembrie

Drumul național 66 A care leagă Gorjul (Cerna Sat) de Hunedoara (Câmpul lui Neag) va rămâne închis tot anul 2018, fiind considerat periculos. „Se închide circulaţia rutieră până în data de 31 decembrie 2018, între Câmpu lui Neag (Hunedoara) şi Cerna Sat (Gorj) între kilometri 47 şi 88. Cauza: alunecări de teren, alunecări versant, căderi de copaci, cedări terasament; drum de pământ. Sector viabilitate de categoria IV”, a informat Compania Naţională de Infrastructură Rutieră.

Guvernul nu a alocat fonduri pentru asfaltarea acestui drum care ar fi permis dezvoltarea turismului, deși mii de semnături au fost strânse, la sfârşitul anului 2017, în Valea Jiului, pentru a cere continuarea lucrărilor.

Construcţia Drumului Naţional 66 A a fost anunţată din 1997, ca o alternativă pentru revigorarea zonei afectată de disponibilizările masive din sectorul minier. În 1999, drumul forestier care traversa rezervaţiile naţionale Retezat şi Valea Cernei a fost ridicat la rangul de drum naţional. Lucrările au început în anul 2002, iar într-un deceniu au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani, până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat.

Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN 66 A, până la Izvoarele Cernei. Aici şoseaua se intersectează cu un alt drum naţional, DN 67D, şi leagă astfel oraşele Văii Jiului de Băile Herculane. Finalizarea lucrărilor de modernizare a acestui ultim tronson al DN 66A a fost programată pentru anul 2010, însă proiectul a fost suspendat iniţial după ce mai multe organizaţii ecologiste au contestat investiţia, pe motiv că şoseaua va afecta ecosistemul din rezervaţiile naturale.

Ulterior, proiectul a fost refăcut şi au fost obţinute avizele de mediu, însă nu a mai primit finanţare. În ceea ce priveşte DN 67D, tronsonul între Izvoarele Cernei şi Herculane (aproximativ 50 de kilometri), a rămas în cea mai mare parte la stadiul de drum forestier. (A.A.)

Vizualizări: 1,507

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: