Drumul şpăgii la Spitalul Judeţean a ajuns la nivelul conducerii

Șefa Biroului de Resurse Umane de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a fost reținută ieri pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită. Se pare că la Nadia Rozalia Olariu ar fi ajuns prin intermediul Danielei Samoilă cei 10.000 de lei pentru angajarea Marianei Văcăroiu pe postul de infirmieră la secția de Chirurgie 2. Mariana Văcăroiu și Daniela Samoilă, reținute miercuri de procurori, au fost eliberate după expirarea ordonanței de 24 de ore, asta  pentru că în urma audierilor de ieri și-au recunoscut faptele.

Lui Emil Moţa nu i-a fost prea greu să obţină dovezile pe care cel puţin le intuia, dacă nu avea deja o parte din probe la dosar. Cele două femei pe care le-a reţinut miercuri pentru 24 de ore, o infirmieră şi asistenta şefă de la ATI, Mariana Văcăroiu şi Daniela Samoilă, şi-au dat seama după o noapte dormită în arestul IPJ Gorj că riscă să nu-şi mai vadă copiii şi pe cei dragi pentru o bună bucată de timp dacă nu spun ceea ce ştiu. Cum cele două sunt verişoare, ca la un semn au început să-şi aducă aminte despre cine şi cât, dar, mai ales, cui a dat. Angajată ca infirmieră la secţia chirurgie II, Văcăroiu nu a avut încotro şi a povestit despre cei 10.000 de lei pe care i-a dat pentru a afla ce întrebări i se pun la examen. A scăpat astfel de o parte din acuzaţiile care au băgat-o la zdup, precum şi de cătuşele primite pentru că nu vorbea suficient de mult şi s-a ales cu o restricţie de a nu părăsi ţara în următoarele 29 de zile.

Cu aceeaşi restricţie s-a ales şi verişoara sa, asistenta şefă Daniela Samoilă, cea care miercuri s-a prelevat de dreptul de a nu declara nimic pe parcursul anchetei. Noaptea în arestul IPJ Gorj a fost un sfetnic bun, ieri dimineaţă femeia începând să-şi aducă aminte că nu a oprit cei 10.000 de lei pentru ea, ci i-a dat mai departe, evident, cui organiza examenul. „Clienta mea, Daniela Samoilă, învinuită inițial pentru luare de mită și trafic de influență, a recunoscut faptul că a primit suma de 10.000 lei de la Mariana Văcăroiu pentru a-i face rost de subiectele la concursul pentru postul de infirmieră. Daniela Samoilă i-a dat întreaga sumă de bani șefei de la Resurse Umane, Nadia Olariu. În acest moment, Daniela Samoilă este cercetată numai pentru trafic de influență”, a declarat Florin Homescu.

Olariu, 24 de ore la răcoare

Despre posibilitatea reţinerii şefei de la Resurse Umane s-a vorbit încă de la începutul acestei anchete, fiind evident că o anchetă care vizează mita la zeci de angajări făcute la spital nu putea s-o ocolească pe Rozalia Nadiana Olariu, sau Nadia, cum îi spunea cam toată lumea. Doamna cu pricina a venit la Parchet şi nu a dorit să discute cu jurnaliştii, semn evident că avea cel puţin o problemă de comunicare, dacă nu şi una penală. Orele în care a stat apoi în sediul Parchetului la audieri nu i-au adus apoi nicio veste bună. A ieşit din instituţie cu cătuşe la mâini, la fel ca şi Văcăroiu şi Samoilă cu o zi înainte.

Emil Moţa o acuză de fapte care îi pot aduce ani grei de puşcărie. „Sus-numita este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită, prevăzute de art. 254 alin.1 Cod penal, constând în aceea că în cursul lunilor octombrie 2012 – ianuarie 2013 a primit de la Samoilă Daniela şi alte persoane diverse sume de bani pentru a facilita angajarea în funcţiile de infirmier, asistent medical, brancardier şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a diferitelor persoane”, a comunicat ieri Parchetul, cu menţiunea că aceasta se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Stănculete, ruşinat de situaţia de la Spital

Prin biroul lui Emil Moţa au trecut ieri şi alţi doi reprezentanţi ai Spitalului Judeţean pentru a fi audiaţi în acest dosar. Directorul de îngrijiri, Maria Gridan, a fost audiată la prima oră a dimineţii şi nu l-a încurcat prea mult pe procurorul de caz, declaraţiile sale fiind fără o cauză directă cu dosarul. În grabă, pentru a scăpa de jurnalişti, aceasta a menţionat totuşi că nu ştie nimic de aranjamentele făcute la concursuri, la mult mai multe întrebări adresate de ziarişti fiind nevoit să răspundă, în schimb, fostul director Vasile Stănculete. Venit din concediul de odihnă pentru a fi audiat, acesta a fost audiat ca martor şi a mărturisit că nici el nu ştia ce se întâmplă în ograda pe care a păstorit-o până de curând. S-a declarat ruşinat de ceea ce a aflat acum şi a mărturisit că rămâne cu un gust amar din toată această poveste, ştiind cât de mult a muncit pentru a moderniza spitalul.

 „Cine a făcut să plătească”, a fost concluzia lui Stănculete, un director care nu a ezitat să stea de vorbă cu ziariştii inclusiv atunci când medici de la spital erau acuzaţi de moartea unor pacienţi, transparenţa de care a dat acesta dovadă ţinându-l departe de aranjamentele făcute în spatele său. În aceste condiţii, ţinând cont că Olariu este acuzată că a primit nu o şpagă, ci mult mai multe, devine interesant cu cine a împărţit aceasta banii, mai ales că la mijloc sunt sume nu tocmai mici.

Am fost în calitate de martor. Eu nu știu nimic despre acest dosar și nici de sumele vehiculate în presă. Am stat mai mult la audieri pentru că am vrut să clarific și să lămuresc situația asta. Nu știu nimic nici de modul de desfășurare al examenului. Sumele respective nu au fost recunoscute de mine, pentru că nu au ajuns la mine. Cine a făcut asemenea lucruri să fie responsabil și să plătească pentru cea a făcut”.

Vasile Stănculete, fost director al Spitaului Judeţean

Vizualizări: 3,213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: