Dulceaţă de ardei iute. Reţeta de succes a unei gospodine din Teleşti

Mariana Grecu este o gospodină din Teleşti care prepară de ani de zile dulceaţă de ardei iute pe care o vinde în pieţele din Târgu Jiu alături de alte produse din propria-i grădină. Femeia respectă în fiecare an reţetele pe care şi le-a învăţat din moşi strămoşi şi cu care are succes la cumpărători de atâţia ani. Printre specialităţile gătite de gospodina de la Teleşti se numără bulionul de roşii, zarzavatul, zacusca şi murăturile, compotul de piersici şi compotul de prune.

La cei 56 de ani, Mariana Grecu pregăteşte dulceaţa de ardei iute după o reţetă personală şi spune că nu a dat greş niciodată. Are un gust desăvârşit şi poate rezista şi până la patru ani în cămară. Nici ingredientele nu sunt foarte multe, însă secretul, spune gospodina de la Teleşti, stă în sterilizarea produsului. „1 kg de ardei gogoşar, 1 kg de ardei iute, se curăţă de seminţe, se trec prin maşina de tocat. Apoi, un kg de zahăr şi un kg de oţet se pun pe foc uşor până se leagă siropul. Când siropul este legat se pune ardeiul tocat prin maşină. Se aşează în borcane şi se sterilizează. Fac şi pentru familia mea şi pentru a veni aici, pe piaţă, cu ele. Este nemaipomenit de bună şi se serveşte mai ales la friptură”, a mărturisit Mariana Grecu, din Teleşti.

Cum pregăteşte zacusca

Nici zacusca pregătită de femeie nu se lasă mai prejos. Cu legume doar din propria-i grădină, bine coapte şi fierte în tuci, succesul este garantat. „Zacusca este numai cu legume de la mine din grădină, făcută tradiţional, toate legumele sunt coapte înainte, apoi fierte în tuci pe foc de lemne. Rezistă şi trei, patru ani în cămară şi au un gust excepţional. Totul este sterilizat la bain marine”, mai spune femeia.

Preţurile cu care vinde bunătăţile în piaţă nu sunt foarte mari. De exemplu, un borcan de dulceaţă de ardei iute îl vinde cu 10 lei, iar un borcan de zacuscă costă şase lei. „Sunt mai puţin căutate cu toate că au un preţ bun, ieftin. Este 10 lei borcanul de ardei iute, şase lei zacusca. Am zarzavat de legume pentru ciorbe şi pastă de roşii. Am murături, am gogoşari în oţet, dulceaţă de prune, castraveţi muraţi, am de toate”, a spus Mariana Grecu, gospodina din Teleşti.

Vizualizări: 2,642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: