Eminescu în taxi

Sâmbătă noaptea nu e o zi bună. Nu e o noapte bună, adică. Nu e o noapte bună să ceri informații unui taximetrist.

Taximetristul dormea, cu basca pe cap și lumina în taxi stinsă. Știți voi neonul ăla albastru care face interioarele de taxi să arate a interioare de navete spațiale? Ei, să ai lumina albastră stinsă, în taxi, e o blasfemie.

Eu și prietenul cu care împărțeam taxiul până pe Moinești (o străduță obscură dintr-unul dintre cele mai urâte cartiere ale Bucureștiului), însă, ne-am urcat în mașină cu o dilemă: cine moare în Miorița? Eu ziceam că moldoveanul, prietenul că munteanul. Cu telefoanele moarte, cerem ajutorul taximetristului proaspăt trezit din somn.

- Nașule, cine moare în Miorița?

Taximetristul se uită la mine în retrovizoare și zâmbește pe sub bască. Se vede că știe. Dar e un fel de Hitchcock. Îi place suspansul. Nu spune nimic. Caută molcom ceva pe sub piciorul drept. Scoate un cablu. Apoi caută gaura. Băgat în lăcașul de la brichetă, cablul face un mic scurtcircuit, care eliberează o scânteie albastră, miraculoasă, în toată mașina. E scânteia cunoașterii. Brusc, tot interiorul Loganului este aprins cu o lumină albastră, electrică, intimă, care îmbie la povești. Gura focului este supraapreciată. Ancuța cu hanul ei, la fel. Taximetristul ia cuvântul:

- Păi, cine să moară în Miorița? Nechifor Lipan!

Se râde mult. Cam jumătate de drum. Prietenul cu munteanul îl acuză pe taximetrist că ”Nechifor Lipan” e răspunsul lui la orice întrebare, inclusiv la „Matale cu cine ai votat?”. Eu încerc să-l ajut:

- Da, dom'le, moare și Nechifor Lipan, ce-i drept, dar nu în Miorița... Că moare Nechifor Lipan, în Baltagul, știam și noi, practic ăla moare în toată cartea!

Taximetristul râde și el de ce-a zis. Se distrează cu noi. Simte nevoia să se scoată:

- Știu doar că pe Miorița a scris-o Eminescu.

- Apropo, știți că e ziua lui?

Face ochii mari, admirându-mi cu siguranță vasta cultură:

-         E ziua lui Nechifor Lipan?!

Vizualizări: 393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: