Etica lui Macovei

Alianţa România Dreaptă se bate cu pumnul în piept că este singura care impune criterii de integritate candidaţilor la alegerile parlamentare. Înţeleg că Monica Macovei şi a ei comisie de etică au propus ieri respingerea a 32 de candidaturi. 12 au fost deja înlocuiţi, a anunţat Macovei pe blog, fără a da nume. Presa a aflat totuşi numele unui respins, liderul senatorilor PD-L, Cristian Rădulescu. În acest caz, partidul a trecut peste decizia lui Macovei şi Rădulescu va candida, se spune tot pe surse. Rădulescu a avut şi el o explicaţie, comisia lui Macovei a avut ca sursă principală google, unde nu toate informaţiile ar fi tocmai reale.

Este de urmărit efectul Macovei asupra rezultatului electoral al PD-L. Din mai multe considerente. Primul ar fi acela că Monica Macovei a impus criterii subiective, care exced prevederilor legale. Este treaba fiecărui partid cum îşi alege candidaţii şi pe ce criterii, dar ca idee mi se pare că nu poţi interzice unui om să facă politică, să aleagă şi să fie ales, decât pe cale judecătorească. Atunci când Macovei a decis că nu poate candida un om care a avut la un moment dat probleme cu legea, chiar dacă instanţa nu i-a interzis, normal ar fi ca ARD să îşi ia adio şi de la sutele de mii de români care au avut de-a lungul anilor condamnări mai mici sau mai mari.

Un alt criteriu al lui Macovei ar fi imaginea. Aici îi va fi greu să explice de ce persoane la Elena Udrea sau Roberta Anastase au trecut testul, iar altele nu. Pe surse, se spune că Macovei a votat împotriva celor două, dar comisia le-a votat cu majoritate. A face din imagine un criteriu de integritate este extrem de periculos. Au fost pedelişti care s-au pus bine cu adversarii politici şi chiar cu antenele lui Voiculescu, poate au şi cotizat la presa pecistă. Îi face asta mai integri decât pedeliştii care s-au luptat la propriu cu USL?

Criteriile de integritate propuse de Macovei nu sunt noi, au fost vehiculate la fiecare alegeri de societatea civilă. O analiză a fiecărui candidat în baza acestor criterii poate fi bună, dar decizia ar trebui să aibă la bază mult mai mult. Dacă cineva poate să îl convingă pe primarul Bârcă de la Turburea de ce este mai bun candidatul Zgăbaia, de care nu au auzit decât fetele cu care acesta este prieten pe facebook, decât Cosmin Popescu, care are o condamnare cu suspendare, dar despre care zeci de primari de pe toate colegiile şi din toate partidele au numai cuvinte bune, atunci poate criteriile lui Macovei se vor dovedi de succes. Dacă nu, atunci pedeliştii vor rămâne cu etica, asta aşa, ca să îl citez pe clasicul pedelist Bârcă.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: