Excavator de la Jilț Sud, blocat de proprietarii de terenuri

Localnicii din Slivileşti şi Mătăsari, care deţin terenuri în faţa excavatoarelor de la cariera Jilţ Sud a Complexului Energetic Oltenia, ameninţă că vor bloca total activitatea de extracţie a cărbunelui în zonă. Un excavator este deja oprit de proprietarii de terenuri. Aceştia vor să facă un lanţ uman în jurul perimetrului minier şi să nu mai permită accesul utilajelor pe terenurile lor. Nemulţumirea localnicilor pleacă de faptul că unitatea minieră le foloseşte terenurile, iar lor nu li se oferă nici bani, nici locuri de muncă.

Mare parte din activitatea carierei Jilț Sud se desfășoară pe raza comunei Slivilești și într-o mică măsură pe cea a comunei Mătăsari. Cei care deţin terenuri în faţa excavatoarelor de la cariera Jilț Sud spun că s-au săturat să fie minţiţi de cei din conducerea companiei energetice. Oamenii au fost amăgiţi în trecut cu locuri de muncă, care, de fapt, nu le-au mai fost oferite. În aceste condiții, sunt mai hotărâți ca niciodată să nu mai permită celor de la CE Oltenia accesul pe proprietățile lor. "Excavatorul 02 este oprit de noi deoarece ne-au mințit în nenumărate rânduri. A fost acolo Antonie, a fost acolo Vulpe, și doar ne-au mințit. Au intrat inclusiv pe proprietatea noastră și noi i-am oprit. Acum stă oprit din cauza noastră acolo și ei o dau că au revizie. Nu vor să anunțe. Vor să le blocheze pe toate unul după altul ca să se dea legea exproprierilor, ăsta este interesul. Dacă nu ne-ar fi greu nu am sta acolo de pază. Am stat nopți întregi. Nu-i lăsăm să ne ia pământul până nu fac angajările promise", a declarat Elena Răduțu, proprietar de teren în perimetrul carierei Jilț Sud.
Oamenii spun că au fost amăgiți de cei din conducerea companiei, fiind puși chiar să-și facă dosarul de angajate, cu fișă medicală și tot ceea ce este nevoie, dar că nu au mai fost chemați să semneze contractul.
Autorităţile locale din Slivileşti susţin cauza localnicilor şi spun că oamenii nu au altă posibilitate de angajare în zonă. "Cetățenii din comună nu mai doresc să mai dea terenurile datorită faptului că au fost păcăliți de nenumărate ori și nu au fost făcute angajările care au fost promise. Sunt mulți cetățeni care au terenuri pe raza de acțiune a carierei Jilț Sud. Dacă aceștia nu vor da terenurile către unitățile miniere, cariera în următoarea perioadă va fi în imposibilitatea de a mai funcționa", a explicat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivilești.
Mai multe informații legate de nemulțumirile pe care le au cetățenii din Mătăsari și Slivilești dar și planurile CE Oltenia pentru deblocarea situației de la cariera Jilț Sud puteți afla în ediția de marți, 19 iulie, a emisiunii Reflector, ce va fi difuzată la Accent Tv, începând de la orele 18.30.

Galerie foto






Vizualizări: 2,055

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: