Excedent de vânat în Gorj, judeţul cu o mie de vânători. Şapte sunt femei!

Treizeci de fonduri de vânătoare, din care trei în judeţul Mehedinţi, 27 în Gorj și peste o mie de vânători! Atât deține la ora actuală Asociaţia Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj. Anual, asociaţia populează fondurile de vânătoare cu fazani și potârnichi în valoare de peste 100.000 de lei.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Gorj numără la ora actuală peste o mie de vânători şi 30 de paznici de vânătoare. De asemenea, este una dintre cele mai mari asociaţii din ţară ca număr de fonduri de vânătoare deţinute nu numai în Gorj, ci şi în Mehedinţi. Cât despre vânat, şeful asociaţiei, Nicolae Tonca, spune că este cu prisosinţă pe fondurile din Gorj. ”Avem foarte mult vânat, în fiecare an populăm de circa 100.000 de lei cu fazani şi potârnichi, ceea ce nu se mai întâmplă în nicio asociaţie din România, motiv pentru care multe fazanerii au dat faliment, mai sunt doar trei în toată țara, pentru că nu mai au unde să desfacă producţia lor de fazani. Numărul nostru de vânători este aproape într-un echilibru, avem şi şapte vânătoriţe în asociaţie”, a spus Nicolae Tonca, preşedintele AJVPS Gorj.

Șacalii, spaima vânătorilor
Vânătorii gorjeni se confruntă cu unele probleme. În ultima vreme, problema cea mare a vânătorilor o reprezintă șacalii. Apăruți în România nu de mult timp, șacalii fac acum prăpăd pe fondurile de vânătoare, asta pentru că legea a interzis într-o vreme împuşcarea lui pe motiv că este o specie nou apărută la noi. ”Șacalii s-au înmulţit semnificativ în ultimii ani. Șacalul a avansat, a ajuns până în vârfului Parângului. S-a dat voie într-o perioadă de timp la împușcare, dar cu întrerupere pe perioada împerecherii și acum ne sufocă numărul lor extrem de mare. Deja se împușcă tot anul acum, ca vulpea. Face pagube imense mai ales la vânatul mai mic, la păsări, la ouăle de păsări, la iezii de căprioară, la iepuri și șacalul este și un animal care provine din lup și are și obiceiul de a vâna în haită”, a mai spus Nicolae Tonca, președintele AJVPS Gorj.

Vizualizări: 4,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: