Expert: Am găsit gumă şi pete de suc pe operele lui Brâncuși

Operele brâncuşiene din Parcul Central din municipiul Târgu Jiu au fost vandalizate de turişti. Aceasta este concluzia specialiştilor în domeniu care au efectuat zilele trecute o analiză amănunţită asupra operelor din piatră. Gumă lipită pe piatră şi pete de suc sunt principalele nereguli găsite de aceştia. Probleme de acest gen sunt la toate sculpturile, au explicat specialiştii, care au concluzionat că este nevoie de restaurarea acestora.

Specialiştii din cadrul Institutului de Cercetare în Optoelectronică au efectuat în perioada 4-12 iulie investigații amănunțite asupra operelor brâncuşiene, fiind al doilea an de studiu în care fac astfel de investigații. Experţii centrului din Târgu Mureș au rămas șocați de ce au găsit. "Campania aceasta m-a impresionat poate cel mai rău pentru că am ajuns să observăm prin analizele pe care le-am făcut urme ale trecerii fluxului de vizitatori. Factorii antropici, parcă mai mult decât altădată, lasă urme. Sunt dintre cele, cumva, perverse, ascunse. Materialele cele mai...gumă de mestecat, urme de băuturi cu coloranți. Dacă restauratorii se luptă să limiteze îmbătrânirea naturală, este aproape de neconceput să trebuiască să ne luptăm și împotriva unor astfel de cauze", a declarat Roxana Rădvan, expert în cadrul Institutului de Cercetare în Optoelectronică.
De altfel guma de mestecat lipită de vizitatorii parcului poate fi văzută și cu ochiul liber. Pe unul din scaune, chiar în zona șezutului, poate fi observată fără a fi nevoie de aparatură de specialitate.

Firmă de pază şi camere video
Reprezentanţii Centrului Brâncuși vorbesc de niște măsuri pentru preîntâmpinarea unor astfel de fărădelegi însă, deocamdată, totul se rezumă la intenții. O soluție propusă de aceștia este montarea de camere de luat vederi în mai multe puncte astfel încât să identifice pe cei care fac astfel de fărădelegi, dar mai ales să îi sperie, dar și senzori la zonele de contact cu operele. O altă intenție este acea de a contracta o firmă de pază special pentru monitorizarea operelor lui Constantin Brâncuși. "Ne dorim ca pe ansamblul brâncușian să fie un altfel de pază. Ne dorim o firmă de pază specializată, cu atribuțiuni specifice în situația de față, întrucât Poliția Locală nu face față deocamdată fluxului de turiști. Ne mai dorim ca în Centrul Brâncuși să se creeze un departament specializat pentru întreținerea și curățenia în zona operelor", a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare-Dezvoltare "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu.
De asemenea, reprezentanții acestui centru au spus că vor realiza pliante ce vor fi distribuite celor care calcă parcul prin care li se va prezenta o informare prin care "să știe cum să se comporte cu opera".

Operele au nevoie de restaurare!
Interpretarea preliminară a datelor achiziționate de experții Institutului de Cercetare în Optoelectronică a indicat necesitatea unei intervenții de restaurare a operelor din Parcul Central. "Unele elemente, care sunt decelabile din acest moment, pot indica acest lucru. Nu trebuie să înțelegem aici de o urgență, dar ne apropiem de intrarea într-un ritm natural, firesc, absolut specific îngrijirii oricărui monument. Este vorba de o acoperire cu depuneri poluante: prafuri, noxe, tipuri de praf cu grăsimi din trafic. Nu mai revin la tipul de degradări menționate mai devreme", a mai spus Roxana Rădvan.
În toamna acestui an o echipă de specialiști se vor consulta în ceea ce privește restaurarea operelor din Parcul Central, în baza cercetărilor efectuale de specialiști în ultimii doi ani, urmând să prezinte concluziile responsabililor de la ministerul de resort în vederea organizării unei licitații pentru desemnarea unui restaurator.
Și Coloana Fără Sfârșit era prinsă în programul de investigare a operelor din acest an. Cei de la Instituit au renunțat însă pentru că nu au obținut încă avizele necesare pentru survolarea zonei, dar și pentru că au nevoie de un alt tip de aparatură, dat fiind faptul că opera este confecționată din alt material.

Galerie foto



Vizualizări: 806

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: