Facturi uluitoare primite de două licee din Târgu Jiu

Facturile tot mai mari la energia electrică şi gaze naturale pun presiune şi pe instituţiile publice, nu doar pe consumatorii casnici. Nici unităţile de învăţământ nu au scăpat de această povară. Spre exemplu, un liceu din Târgu Jiu are de plătit la factura de gaze naturale peste 30.000 de euro pentru o singură lună.

Costurile tot mai mari la utilităţi îşi spun cuvântul, iar şefii de instituţii fac tot posibilul să achite facturile. Şcolile sunt vizate şi ele. Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu trebuie să achite o factură de peste 140.000 de lei la gazele naturale, doar pentru o singură lună.

”Foarte mare comparativ cu anii anterior. Într-adevăr, în decembrie 2020, eram în online şi am avut o factură de 30.000 de lei la gaze. Anul acesta, elevii învață fizic şi avem o factură de 147.000 de lei, pe o singură lună, decembrie. Am luat astăzi legătura cu reprezentanţi ai companiei. Ne-au spus să facem cerere de plafonare şi ne-au spus că o să se reducă cu 80 de mii de lei, deci în jur de 67 de mii vom plăti. Destul de mare, oricum. O să vedem cum o să fie în semestrul doi”, spune Bogdan Rădulea, director adjunct CNTV Târgu Jiu.   

Nici la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” situaţia nu este mai bună. Aici, factura la energia electrică s-a dublat de la o lună la alta.

”În noiembrie, suma a fost de 6.705 lei la un consum de 6170, însă, diferenţa cu adevărat mare este în luna decembrie, fiind de 11.050 lei la un consum de 7.072.  Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge la imposibilitatea de a plăti aceste facturi, nu vreau să mă gândesc, dar este un ajutor această plafonare”, a spus Minodora Paliu, directorul liceului.

Cu probleme se confruntă şi consumatorii casnici care spun că au început deja să facă economii pentru a putea plăti facturile uriaşe. ”A venit factura mare, da. Comparativ cu noiembrie 2021, în decembrie am plătit cu 200 de lei mai mult. La gaze dăm drumul când şi când. Stăm la televizor ce stăm şi punem pături pe noi, două pături(...) Îmi trag de la mâncare că altă soluţie nu am, decât să trag de la mâncare si să fac economie pentru a putea să le plătesc. Să nu mă de afară din apartament”, au spus câțiva târgujieni.

Autorităţile locale speră totuşi că cei aflaţi la guvernare vor găsi o soluţie pentru oameni. ”Sper să găsească o soluţie pentru fiecare cetăţean în parte. Degeaba scade presiunea pe bugetele locale, dacă rămâne pe fiecare buget al familiei. Satele noastre nu trebuie să rămână fără iluminat public, iar unităţile de invătământ să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai  bune condiţii”, transmite primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Consumatorii speră însă că plafonarea îi va ajuta, dar se tem de faptul că acest sprijin nu va fi mai mult de o lună, apoi revin la facturile uriaşe.

Vizualizări: 3,016

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: