Faliment în minerit. Sute de concedieri!

UMR, Uzina Mecanică din Rovinari, a intrat în faliment din data de 2 noiembrie 2016. Unitatea nu s-a mai putut redresa după intrarea în insolvenţă, procedură cerută de Finanţe pentru datorii de peste 1.4 milioane lei. Administratorii UMR se uită spre CE Oltenia şi spun că planul de reorganizare nu a funcţionat din cauza faptului că mineritul este în picaj. Circa 200 de persoane lucrează în cadrul uzinei rovinărene, iar viitorul acestora se anunţă unul sumbru. Toţi salariaţii vor fi concediaţi colectiv, urmând ca vineri, 3 noiembrie, să primească preavizele. Sunt premise ca o parte din activitate să fie preluată de unul dintre acţionari.

Falimentul UMR a fost dispus de Tribunalul Gorj prin hotărârea nr. 490/2016 din 2 noiembrie 2016. Administratorii uzinei spun că nu au reuşit să redreseze societatea, dat fiind faptul că depind în mare măsură de CE Oltenia, care şi-a redus substanţial contractele pe partea de reparaţii.
Uzina rovinăreană prestează activităţi de revizii şi reparaţii planificate la utilajele de mare capacitate din cariere precum excavatoare cu rotor, maşini de haldat, transportoare de mare capacitate, utilaje de depozit. "Din păcate, lipsa de perspectivă a zonei de minerit a și condus la acest fapt de a nu putea să întocmim un plan de reorganizare care să poată susține cheltuielile curente, cât și ratele care trebuiau eșalonate în planul de reorganizare. Din calculele mele, s-au redus în jur de 80% din achizițiile de piese noi, piese reparate, lucrări, față de acum 3 ani, când se contractau în mod curent. Am rămas doar cu exportul", a declarat Eduard Apostoleanu, administratorul special al UMR.
Uzina are în prezent contracte pe partea de export, dar niciun contract pe zona de minerit.

Salariaţii, concediaţi colectiv
Un număr de 209 persoane prestează activitate pentru UMR. Salariații vor primi vineri preavizele de concediere. Sunt discuții ca jumătate din aceștia să fie cooptați de societatea Popeci Utilaj Greu SA, care vrea să preia activitatea uzinei până la vânzarea acesteia din urmă. Cei mai vulnerabili salariați în acest caz sunt cei care sunt calificați pentru partea de minerit. "În perioada următoare sunt discuții pentru o închiriere a activelor, până la vânzare, de creditorul principal, SC Utilaj Greu. Înseamnă reangajare a unui personal, să zicem într-un procent de 50-60%. Structura personalului nostru este pe undeva 50% export, 50% zona de minerit. Ideea închirierii activelor este de a onora contractele și de a veni cu altele din zona Craiovei, zona lui Popeci Utilaj Greu, tot pe parte de export", a explicat administratorul special al UMR.
Șeful Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Romeo Chiriac, a precizat că nu a primit până acum o notificare legată de disponibilizările colective care vor avea loc la UMR, dar că a purtat o discuție în acest sens cu reprezentantul administratorului judiciar al uzinei, societatea Siomax.

Datorii
UMR are datorii uriașe la bugetul statului, la colaboratori dar și față de salariați. La Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj restanțele se ridică la suma de peste 1.2 milioane lei. Față de societatea Popeci Utilaj Greu SA are de platit aproape 15.5 milioane de lei, la Unicredit Bank SA aproape 1.2 milioane lei. Totalul creanțelor acceptate fiind de circa 23 milioane lei. Și la primăria Rovinari înregistrează restanțe care se ridică la peste 300 mii lei.
Suma totală datorată salariaților este de aproape 400 mii lei. Cea mai mare sumă, respectiv 32 mii lei, o are de primit Eduard Apostoleanu, administratorul special al UMR.

Vizualizări: 11,574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: