Fără penali

Uniunea Salvaţi România vrea să adune un milion de semnături pentru o iniţiativă legislativă care să nu mai permită persoanelor cu probleme penale să ocupe funcţii publice. O încercare care a mai fost periodic, sub o formă sau alta, în România, începând cu Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara, care ar fi trebuit atunci să scoată comuniştii de la conducerea ţării. Este de urmărit iniţiativa USR, de susţinut chiar, deşi PSD şi ALDE vor găsi căi să împiedice acest demers.

Statul român nu este unul care să ţină cont de părerea poporului. Nu a contat el referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, deşi a fost probabil un caz unic în Europa civilizată, ca rezultatul unui referendum să fie ignorat atâţia ani. Şi totuşi, un milion de semnături le-ar produce furnicături celor care se chinuiesc atât să distrugă statul şi nu reuşesc decât parţial.

Interesant este că cei de la USR îi vor alături în demersul lor pe cei la România 100 a lui Dacian Cioloş. La fel de interesant este că Dan Barna, preşedintele USR, a primit cu prietenie vestea că Dacian Cioloş îşi face partid. „Cu cât avem mai mulţi oameni buni în politică, cu atât avem mai multe şanse să salvăm România de corupţie şi sărăcie”, a spus Barna. Cum au reacţionat liberalii? Ca şi cum partea dreaptă a scenei politice li se cuvine, iar ceilalţi nu fac decât să fărâmiţeze şansa dreptei de a ajunge la guvernare. PNL refuză să înţeleagă faptul că ei, liberalii, prin atitudinea lor, sunt cei care au adus PSD la putere cu un aşa scor. Ei, liberalii, prin blaturi, prin amatorism şi lipsă de soluţii, prin oamenii pe care îi promovează, au făcut electoratul de dreapta să stea acasă. Faptul că electoratul de dreapta va avea de unde alege la alegerile din 2020 s-ar putea să scoată un milion - două de oameni la vot. Oameni care acum sunt chemaţi să semneze iniţiativa #fărăpenali.

Ar fi fost interesant ca liberalii să anunţe că strâng şi ei o sută de semnături pentru această iniţiativă. Să arate că ştiu şi ei să strângă rândurile, chiar şi atunci când ideea nu le aparţine. Din păcate, PNL nu este condus de lideri constructivi, care să poată pune interesul comunităţii mai presus de orgolii, de interese meschine de partid. Plus că nu îşi riscă liberalii blaturile cu pesediştii pentru o astfel de iniţiativă.

Vizualizări: 415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: