Fermierii au termen pentru declararea animalelor şi a suprafeţelor cultivate

Agricultorii persoane fizice vor fi impozitaţi în funcţie de numărul animalelor şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită pentru culturi şi din care obţin venituri. Aceştia au obligaţia ca până la data de 25 mai să declare suprafeţele cultivate, dar şi numărul de animale sau familiile de albine deţinute.

Agricultorii gorjeni care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, vor plăti un impozit de 16% care va fi aplicat la venitul net. Conform datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj,  agricultorii care au până la 10 ovine şi caprine, până la şase porci, 2 vaci, 50 de familii de albine şi 100 păsări de curte, sunt scutiţi de la plata acestui impozit. Totodată, sunt exceptate de la plata impozitului veniturile din cereale dacă suprafaţa cultivată este de maxim două hectare, acest lucru se aplică şi la suprafeţele cultivate cu plante oleaginoase, cartofi şi sfeclă de zahăr. Pentru pomi şi leguminoase pentru boabe, limita maximă este stabilită la 1,5 ha, tutun până la 1ha, la viţa de vie şi  legume plantate în câmp-0,5 ha iar la flori şi plante ornamentale limita este de 0,3ha. „Plătitori sunt acei contribuabili care realizează venituri din activităţi agricole atât individual cât şi într-o formă de asociere. Aceşti contribuabili au obligaţia să depună declaraţia până la data de 25 mai inclusiv. Pe baza acestei declaraţii se calculează impozitul prin aplicarea cotei de 16% şi se plăteşte în două rate egale, jumătate până la 25 octombrie, iar cealaltă până la 15 decembrie. Spre exemplu, pentru o exploataţie de 100 ha de cereale, primele 2 ha nu se impozitează, pentru următoarele 98 se aplică norma de venit, de 449lei/ha”, a declarat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al DGFP Gorj.    

 Sesiuni de informare

În această perioadă, reprezentanţii DGFP Gorj merg în judeţ pentru a informa cetăţenii în privinţa declarării acestor venituri. „Pe această temă, sunt organizate mai multe întâlniri în diverse localităţi din judeţ. Am mers la Novaci, joi avem întâlnire cu mediul de afaceri din Târgu Cărbuneşti, în 22 aprilie la Motru şi în data de 23 aprilie la Rovinari. Vom aduce la cunoştinţă aceste modificări legislative şi vom discuta despre neclarităţile pe care le au în aceea ce priveşte aceste prevederi”, a mai spus Luminiţa Penciu.

SANCŢIUNI

La persoanele care nu depun declaraţia la termenul prevăzut de lege, organul fiscal va stabili din oficiu baza impozabilă şi impozitul pe veniturile din activităţi agricole datorat. Vor fi calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termenul legal a impozitului pe veniturile din activităţi agricole datorat şi de asemenea, neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute prin lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 5000 lei.   

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: