Fermierii din Gorj riscă să rămână fără subvenţii

Doar şase primării din Gorj au aprobate proiecte de amenajamente pastorale, fără de care utilizatorii de pajişti nu vor primi subvenţia pe suprafaţă. Vizate sunt în special localităţile de sub munte, care au suprafeţe întinse de păşuni şi pajişti, pe care le pun la dispoziţia crescătorilor de animale. Fermierii încheie contracte de închiriere a pajiştilor în baza cărora pot solicita subvenţii, iar la rândul lor trebuie să îngrijească aceste pajişti.

Amenajările pastorale vor fi realizate cu bani de la bugetul statului, astfel că primăriile nu vor trebui să plătească nimic din bugetul local. Fiecare primărie trebuie să aprobe înfiinţarea amenajamentelor pastorale prin hotărâre de Consiliu Local. Apoi vor încheia un contract cu Direcţia Agricolă Gorj. Termenul limită de realizare al acestora este 1 ianuarie 2018. Nu va fi respectat, asta pentru că doar şase primării din Gorj au realizat aceste amenajări sau urmează să le realizeze. Printre acestea se numără Tismana, Muşeteşti, Runcu sau Polovragi.

„La nivelul direcţiei nu putem să demarăm amenajamentele pastorale fără ajutorul primăriilor şi al Consiliilor Locale de la nivelul judeţelor. Motiv pentru care îi rugăm să ia în dezbatere la următoarele şedinţe ordinare ale Consiliului Local acest fapt şi cât mai curând posibil să încheiem contractele”, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Gorj.

Fermierii din localităţile fără amenajament riscă să piardă fonduri europene, deoarece nu se acceptă cereri pentru plata subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură fără aceste amenajamente pastorale.

Procedurile sunt mult mai uşoare decât în trecut, asta pentru că nu mai este nevoie ca acele suprafeţe să fie cadastrate, drept care se va lucra pe hărţi. Cum termenul nu va fi respectat de primării, reprezentanţii Direcţiei Agricole trag nădejde că va fi prelungit, astfel încât să nu se creeze un blocaj şi crescătorii de animale să rămână fără zone de păşunat. „Se fac o serie de lucrări la islazuri, trebuie nişte umbrare pentru animale, să ştim pe unde vin drumurile, spaţii pentru adăpat, trebuie refăcută flora, iarba. Se bazează pe un studiu făcut de OSPA şi amenajamentul pe care îl face Direcţia Agricolă. Bineînţeles că nu se vor realiza amenajamentele la 1 ianuarie 2018. Legea prevedea că în situaţia în care nu se termină atunci, nu vor mai putea închiria islazurile. Cred că se va mai prelungi şi anul acesta pentru că la nivel de ţară e o problemă”, a mai spus directorul adjunct al Direcţiei Agricole Gorj.

Vizualizări: 2,113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: