Fermierii primesc ajutor pentru reproducția oilor și caprelor

Sute de crescători de ovine și caprine din județul Gorj pot beneficia în această perioadă de un ajutor de minimis pentru a-și achiziționa berbecuți sau țapi de rasă. Astfel, un fermier poate primi până la 2.500 de lei pe cap de țap sau berbecuț cu condiția să dețină minim 60 de capete de ovine femele în exploatație. Un număr de 10 fermieri au apelat deja la ajutorul financiar.

Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii august un ajutor pentru fermierii care vor să-și întinerească exploatația de ovine sau caprine. Cu acești bani, fermierii își pot achiziționa berbecuți sau țapi din rase specializate. Una din condiții este să aibă cel puțin 60 de capete de ovine și caprine femele. ”Este vorba de o schemă de ajutor de minimis în valoare de 24 milioane de lei la nivel național pentru achiziționarea de berbecuți și de țapi de reproducție din rase specializate. Până acum s-au prezentat în jur de zece fermieri, ei trebuie să facă o cerere la noi pentru că se ține cont de ultimele ajutoare din ultimii trei ani. Dacă au mai beneficiat o să li se scadă din valoare. Cuantumul acestui sprijin este de maxim 2.500 de lei pe cap de berbec și 2.500 de lei pe cap de țap”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.
Fermierii care au cumpărat berbecuți și țapi înainte de publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, respectiv înainte de 7 septembrie, nu mai pot solicita bani de la stat. ”Scopul ajutorului este acela de a-i ajuta pe fermieri să înnoiască berbecii pentru reproducție. Trei ani de zile fermierii au obligația de a păstra berbecii și țapii. Dacă au cumpărat deja berbecii sau țapii înainte de data de 7 septembrie, când a fost publicat ajutorul în Monitorul Oficial, fermierii nu mai pot solicita acești bani. În județul Gorj sunt înregistrate 180.000 de ovine”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.
Potrivit specialiștilor, fermierii pot să ia bani pentru maxim 23 de berbeci și 17 țapi, în funcție de ce efective de femele au. În județul Gorj sunt înregistrate un număr de 180.000 de ovine. Pentru ovine sunt considerate rase specializate următoarele: țurcană, țigaie, krakul, cap negru de teleorman, suffolk, Ile de France, rasa de carne Palas iar la caprine: Carpatină, Albă de Banat, Alpină Franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană și Nobilă germană.

Vizualizări: 2,180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: