Festivalul Răciturilor, delicii culinare la Tismana

Ziua de sâmbătă a fost una în care gurmanzii au putut să își satisfacă mai toate poftele culinare dacă au ajuns la Festivalul Răciturilor de la Tismana. Patronii mai multor pensiuni au adus aici nu doar diferite feluri de piftii, ci și ceaune cu sarmale, aperitive dintre cele mai diverse, țuica fiind și ea la loc de cinste pe mese.

Festivalul gastronomic a fost organizat la Vila Ursu, nu departe de Mănăstirea Tismana. Aici au expus inclusiv elevii de la Colegiul Comercial Virgil Madgearu, viitorii bucătari luptând cot la cot cu cei care au deja mult mai multă experiență decât ei, produsele expuse fiind unele extrem de reușite, dovadă că, la final, standul lor a fost golit repede de către consumatori.

Piftii din fazan

Maria Bojincă, proprietara unei pensiuni, este unul dintre expozanții care a participat la toate edițiile acestui festival, oferta prezentată de aceasta fiind la fel de diversificată ca și în alți ani. „Avem piftii din fazan, din porc, de curcan, de păstrăv, ruladă din urdă de capră. Totul e crescut la mine la țară, se simte și la gust că e natural”, a spus aceasta, în timp ce, de la Mehedinți, de pe malul Dunării, a venit Dumitru Popescu, proprietarul unei pensiuni care își bazează meniul pe foarte mult pește. „Șalău, știucă, somn, totul e în piftii. Trebuie să ai multe căpățâni pentru că în ele e gelatina. Fără ea nu se încheagă și nu faci nimic”, a explicat acesta. Toate felurile de piftii expuse au fost jurizate și notate, în timpul în care membrii juriului au trecut pe la mesele îmbelșugate vizitatorii fiind nevoiți să aștepte pentru a se putea bucura de mâncărurile aflate în fața lor. Un cuplu venit tocmai de la Petroșani s-a declarat extrem de încântat pentru că a avut ocazia să guste din bunătățile expuse la festival. „E super totul. Piftiile și sarmalele sunt nemaipomenite. Am venit special de la Petroșani pentru asta după ce am aflat că se va organiza o nouă ediție la Tismana. Ne place foarte mult, mai ales că mâncarea e gratis”, au spus hunedorenii. Turiștii au fost asigurați că produsele sunt în mare parte provenite din fermele proprii ale pensiunilor din Gorj, de aici rezultând și gustul aparte pe care l-au avut mâncărurile expuse.

Galerie foto


Vizualizări: 1,906

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: