Firmă condamnată pentru moartea unui angajat

Curtea de Apel Craiova a decis condamnarea definitivă a unei firme din Gorj, trimisă în judecată pentru că nu ar fi asigurat toate măsurile de securitate în muncă astfel încât să evite un accident în urma căruia un salariat al său a murit. Energomontaj SA a fost găsită vinovată de acuzaţiile formulate de procurori şi a primit o pedeapsă ce constă într-o amendă penală de 240.000 de lei.

O decizie similară, dar pe altă încadrare juridică, fusese luată anul trecut şi de instanţa de fond, respectiv Judecătoria Târgu Jiu, care la vremea respectivă a dispus şi pedepse pentru doi dintre şefii muncitorului mort în accidentul de muncă.

Pedepsele au fost cu suspendare, dar au fost contestate de către inculpaţi, aceştia reuşind să obţină acum la Craiova condamnări diferite, pentru unul dintre ei sentinţa fiind chiar ceva mai blândă. Ion Mircea Ruşinaru şi Mihai Mara, fuseseră condamnaţi la Târgu Jiu la câte 2 ani închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Judecătorii din Bănie au stabilit ca Ruşinaru să fie condamnat definitiv la 1 an şi 7 luni, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani, în timp ce Mara a rămas cu pedeapsa de 2 ani. Fiecare inculpat este obligat să presteze şi câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Termo Craiova SRL sau la Biblioteca Judeţeană din Craiova.

Curtea de Apel a validat, în schimb, decizia de la Târgu Jiu în ceea ce priveşte despăgubirile pe care ar urma să le primească familia muncitorului decedat, rudele acestuia urmând să primească anumite sume de bani de la inculpaţi, inclusiv de la firma angajatoare. „Admite în parte acţiunile civile exercitate de către părţile civile şi obligă în solidar inculpaţii să plătească, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale, câte 80.000 lei pentru fiecare dintre părţile civile Ştirbu Valentin şi Ştirbu Mihaela, respectiv câte 40.000 lei pentru fiecare dintre părţile civile Ştirbu Ion şi Ştirbu Elisabeta. În baza art. 274 Cod pr. pen., obligă fiecare dintre inculpaţi la plata către stat a sumei de câte 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 276 Cod pr. pen., obligă fiecare dintre inculpaţi să plătească părţilor civile suma de câte 331 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând cheltuieli de transport ”, se arată în decizia de anul trecut a magistraţilor gorjeni, decizie validată acum de Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 2,765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: