Firmele dau faliment pe bandă rulantă
Aproape 200 de firme din judeţul Gorj au dispărut din peisaj anul trecut iar numărul lor creşte de la o lună la alta. Mare parte dintre administratorii acestor firme desfăşoară activitate în domeniul contrucţiilor.
Sute de gorjeni s-au împrumutat în bănci pentru a-şi deschide o afacere iar acum sunt datori vânduţi întrucât au dat faliment după mai puţin de un an de activitate. „Pentru o parte dintre aceste firme respectiv 119 cererile de intrare în procedură de insolvenţă au fost formulate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj întrucât prezentau datorii şi nu le puteau achita, restul cererilor au fost depuse de către firmele de leasing care au solicitat acest lucru datorită faptului că administratorii firmelor în cauză nu şi-au onorat obligaţiile cntractuale“, precizează Luminiţa Penciu purtător de cuvânt DGFP Gorj.
Falimentul bate la uşă
Cei care au avut un profit cât de cât bun în anii trecuţi se tem că vor păşi pe urma celor care până nu demult le-au fost concurenţi pe piată. Alexandru Ionicioiu este administratorul unui deposit de materiale de contrucţii din Târgu Jiu de ani buni. El spune că afacerea a mers bine în perioada în care în România nu se vorbea de criză, acum însă se teme că nu va mai avea cu ce plăti angajaţii dacă vânzările nu vor creşte. „Vânzările merg extrem de prost şi cred eu din trei motive nu mai cumpără lumea materiale de construcţii.În primul rând nu mai pot obţine un credit bancar iar din salarii nu îşi permit să-şi construiască o casă sau o anexă, este iarnă şi în această perioadă nu se lucrează şi faptul că firmele de construcţii preferă să lucreze pentru străini întrucât în România nu câştigă mare lucru. În prezent sunt bani dar nu se ştie pentru cât timp“, spune acesta. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj alte câteva sute de firme din judeţ şi-au suspendat activitatea pe o perioadă de timp din lipsă de clienţi.