Foc pentru salvarea cireșilor de la Turcinești

Faimoase în toată țara, plantațiile de cireși și viță de vie de la Turcinești au avut nevoie de ajutorul proprietarilor pentru a trece relativ cu bine peste temperaturile extrem de scăzute din această perioadă a anului.

Cea mai geroasă noapte a fost cea de vineri spre sâmbătă, când termometrele au coborât cu câteva grade sub zero în zorii zilei, la miezul nopții fiind deja doar un grad cu plus. Localnicii au ieșit pe dealuri și au aprins focurile în speranța că vor mai salva câte ceva din producția acestui an, printre ei aflându-se și primarul Dumitru Modrea. „Discutam cu proprietarul de aici și îmi spunea că anul trecut producția cireșului sub care ne aflăm a fost de 700 de kilograme. La o asemenea producție e normal să stai toată noaptea și să încerci să salvezi ce se mai poate”, a explicat edilul.

Claudiu Fiu, unul dintre proprietarii cu pomi afectați de frig e convins că producția va fi mai mică anul acesta. „Fructele sunt deja legate și la minus un grad afară ele pică, nu mai rămâne nimic în pom. Sperăm să fie doar o noapte mai rece, nu mai multe. Fructele deja au apărut, nu mai sunt flori, și cu părere de rău pot spune că sunt șanse mari să nu avem ce să culegem”, a explicat acesta.

Oamenii s-au aprovizionat încă de pe zi cu vreascuri și fân uscat, iar prin vii au adus găleți pline cu rumeguș stropit cu motorină. Astfel, focul a fost întreținut timp de mai multe ore. „Încercăm să protejăm și sperăm că Dumnezeu va fi cu noi ca să avem roade. Dacă vor fi însă mai multe nopți cu ger și brumă, e clar că nu vom putea face față. A fost și anul trecut o situație de genul acesta, prin luna mai, dar parcă nu a fost așa de frig. Atunci am mai salvat câte ceva, dar acum lucrurile par mai grave”, a explicat unul dintre săteni.

Galerie foto


Vizualizări: 7,695

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: