Forţă de muncă îmbătrânită. Primarul vrea să atragă tinerii cu promisiuni

Autorităţile locale din Motru se gândesc cum să convingă tinerii să se întoarcă acasă. Nu e o noutate că tot mai mulţi pleacă peste hotare să-şi caute un trai mai bun. Forţa de muncă este îmbătrânită, iar pe oameni îi îngrozeşte gândul că şi Cariera Roşiuţa, unde mai lucrează câteva sute de persoane din Motru, ar putea deveni istorie mai devreme sau mai târziu.

Autorităţile motrene încearcă să atragă investitori pentru a avea o alternativă la minerit. Misiunea nu este deloc uşoară, pentru că în ultimii ani nu s-a făcut nimic la acest capitol. „Fără minerit, va fi extraordinar de greu, va fi un oraş cu probleme mari. Deja forţa de muncă a migrat, avem un oraş îmbătrânit, cu o forţă de muncă îmbătrânită. Avem un oraş cu tineri care nu prea îşi găsesc un loc de muncă, nu au nicio speranţă. În momentul în care vom reuşi să înfiinţăm locuri de muncă, o bună parte din tinerii plecaţi se vor întoarce. Unii au plecat şi şi-au lăsat familiile acasă. Nu toţi se vor întoarce, pentru că mulţi vor să se stabilească unde au plecat până la pensie”, a declarat primarul Gigel Jianu, la TV Sud.

Şi dacă mâine s-ar restrânge activitatea minieră, ar fi un dezastru. Oamenii nu au nicio opţiune în zonă. O recunoaşte şi edilul din Motru: „CEO îşi restrânge activitatea mai devreme sau mai târziu. Depinde de conducătorii carierelor care reuşesc să conserve o unitate minieră în condiţii bune de funcţionare. Se marşează pe cantitatea de cărbune şi pe preţ mic. Cariera Roşiuţa are rezerve pentru încă 40 de ani. Totul depinde de cum este exploatată. Şi dacă nu vor fi probleme cu carierele, avem obligaţia să compensăm locurile pierdute prin închiderea unităţilor de subteran. S-au închis şapte unităţi. Nu e ceva nou, dar nu s-a făcut nimic în sensul acesta şi suntem nevoiţi să luăm lucrurile de la zero, să venim cu ceva nou în loc”.

Vizualizări: 1,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: