Fostul vice din Prigoria şi soţia sa, căutaţi de poliţie pentru fraude de miliarde

Fostul viceprimar al comunei Prigoria, Angel Costoiu şi soţia acestuia, Maria Claudia Costoiu, au primit mandate de arestare în lipsă, după ce au prejudiciat statul cu aproape 800.000 de lei în urma unor angajări fictive. Aceştia nu mai sunt de găsit, iar pe numele lor a fost emis mandate de arestare în lipsă.                

Procurorii susţin că „Inculpaţii, în calitate de administratori a două societăţi comerciale, în perioada 2006 – 2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au efectuat angajări fictive de persoane, la societăţile comerciale pe care le administrau, obţinând astfel în mod fraudulos, pentru sine sau pentru altul, de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj subvenţii în baza Legii nr. 76/2002 şi Legii nr. 116/2002, ajutoare de şomaj şi indemnizaţii pentru creşterea copilului. Prejudiciul creat în acest fel de inculpaţi bugetului asigurărilor sociale şi asigurărilor de şomaj se cifrează la suma de 792.949 lei“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie. Magistraţii Tribunalului Gorj au admis cererea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă, în lipsă, a acestora, pentru o durată 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare. Organele de control de la instituţiile de stat abilitate au fost de mai multe ori în control, însă nu s-a constatat nicio problemă la cele două firme ale viceprimarului Costoiu.  Directorul de la Agenţia de Muncă a declarat că instituţia s-a constituit parte civilă în proces. Cei de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Gorj au constatat în urma cercetărilor că practic din cele 84 de persoane care erau cu convenţie, pentru 36 de încheiase contracte fictive. În consecinţa AJOFM practic a calculat debitul, s-a constituit şi parte civilă în procesul penal, pe de o parte pentru suma e 377.093 de lei, asta reprezentând subvenţii cu dobânzi şi majorări penalităţi, iar pe de altă parte ne-am constituit parte civilă în dosarul penal pentru indemnizaţia de şomaj încasată de către persoanele pentru care s-au încheiat convenţii, asta în suma de peste 250.000”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj. Chiriac a mai spus că totul a ponit de la reclamaţii. „Au fost două firme care au încheiat contracte înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, au încheiat convenţii cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Practic din 2006 până în 2010 au încheiat 55 de convenţii pentru un număr de 84 de persoane, fiind absolvenţi sau şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, beneficiind de la noi de subvenţie. Controale s-au efectuat inopinat, totul a fost în regulă, însă nu ştiu, se pare că au fost nişte reclamaţii“. Acesta a mai adăugat că răzleţ mai sunt şi alte cazuri, dar nu la un nivel atât de ridicat de persoane.

FUGARI

Imediat după ce au fost descoperiţi, soţii Costoiu au părăsit localitatea Prigoria, acolo unde Angel Costoiu deţinea şi funcţia de viceprimar, iar acum sunt de negăsit. În vizorul magistraţilor gorjeni se află şi sora acestuia, Camelia Mateiescu, consilier local la Albeni, care a fost trimisă în judecată în două dosare penale de evaziune fiscală şi trafic de influenţă. O bună perioadă de timp despre Camelia Mateiescu nu s-a mai ştiut nimic, aceasta fiind plecată în Maroc.

SESIZĂRI

Liberalul Teodor Voicu a reclamat de mai bine de un an infracţiuni comise de sora vicelui, Camelia Mateiescu, dar nu a fost luat în seamă. „Eu am fost primul care a făcut sesizări peste tot. Nu m-a luat nimeni în seamă. Am fost la AJOFM, am fost peste tot vă spun. În control au fost, dar eu nu-mi explic cum de nimeni nu a observat ce se petrece. Ce a putut face femeia asta, Camelia Mateiescu, nu vă puteţi imagina şi nimeni nu vedea. A lucrat împreună cu fratele ei, vicele de la Prigoria, Angel Costoiu, şi au operat cum au dorit, pentru că nimeni nu se sesiza”, a spus Teodor Voicu.

Mă bucur că în sfârşit jaful a fost descoperit, dar mă întreb dacă vor ajunge vreodată să-i găsească, pentru că din câte cunosc eu au plecat din ţară

Teodor Voicu

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: