FRAUDĂ: Au însoţitor pentru handicap, dar merg la serviciu!

Zeci de gorjeni vor fi nevoiţi să returneze statului pensiile de invaliditate. Este vorba de persoane depistate că au serviciu normal, deşi figurează în paralel cu pensii pentru invaliditate gradele I şi II, mai exact pentru invaliditate totală de muncă şi deplasare. Unii dintre ei au chiar însoţitor pentru persoanele cu handicap, plătit de stat.

Casa Judeţeană de Pensii Gorj a identificat aproximativ 20 de pensionari, beneficiari de pensii pentru invaliditate, care lucrează. „Pensionarii de invaliditate gradul I şi gradul II au capacitatea de muncă total pierdută, nu au voie să desfăşoare activităţi salariale, în afară de consilierii locali şi judeţeni. Periodic facem o suprapunere a bazelor de date de la contribuţii cu bazele de date de la pensionari şi găsim destul de multe persoane cu handicap gradul I şi gradul II care lucrează”, a declarat Mirela Udroiu, şef serviciu Casa de Pensii.
Pensionarii pe caz de boală depistaţi că lucrează vor trebui să restituie pensiile încasate ilegal, în caz contrar riscând să fie executaţi silit. „Conform legii noi le suspendăm pensia şi le facem debit pe perioada în care au încasat şi pensie, şi salariu. Trebuie să dea înapoi pensia primită. Pe de altă parte, dumnealor se bucură de faptul că noi nu le putem reţine decât o treime din pensie, dar putem recurge şi la alte măsuri de recuperare a banilor, măsuri de executare silită şi pe salariu, având în vedere că ştim unde lucrează”, a precizat Mirela Udroiu. Probleme sunt şi în cazul pensionarilor cu gradul al treilea de invaliditate, care au dreptul să lucreze câte patru ore/zi. „La pensionarii de invaliditate gradul III ne confruntăm cu situaţia că ori lucrează cu normă întreagă adică 8 ore/zi, în loc de patru cât le dă voie legea, ori angajatorii nu ştiu să depună corect declaraţiile nominale”, spune Mirela Udroiu.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii recomandă pensionarilor cu gradul al treilea de invaliditate să colaboreze cu angajatorii. „Am vrea să colaboreze salariaţii cu angajatorii, salariaţii să fie cinstiţi cu angajatorii şi să le spună că sunt pensionari de invaliditate gradul III, iar angajatorul să acţioneze pe măsură, să nu mai reţinem pensii, să nu mai facem debite din pensii pentru că este o activitate în plus şi pentru noi, şi pentru dumnealor”, a declarat Udroiu.

Vizualizări: 3,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: