Gorjeni supăraţi că nu pot accesa bani de la UE. Două cazuri!

Au început o afacere de succes în urmă cu 4-5 ani din fonduri proprii. Producătorii de legume şi flori în sere sunt dezamăgiţi pentru că nu au putut să acceseze fonduri europene pentru a se dezvolta şi mai mult. Solarul este una dintre afacerile în agricultură ce se potrivește și fermierilor care lucrează un teren cu suprafață mică. Investiția nu este foarte mare și poate fi acoperită din fonduri europene, însă ”capcanele” birocratiei sunt mari.

Grigore Stanciu din Drăguţeşti are 67 de ani şi a început o afacere de succes cu legume în urmă cu trei ani. Acum a ajuns la o producţie destul de bună, însă are anumite nemulţumiri în legătură cu atragerea fondurilor europene. Omul spune că a fost la APIA şi de acolo i-au fost cerute nenumărate lucruri care  l-au încurcat foarte mult. “O vacă are punctaj cât un solariu şi vaca stă bine merci legată, pe când la un solariu cât este de muncă?”, se întreabă supărat pensionarul.

Şi Ion Nicolae, un alt localnic din Drăguţeşti, ar vrea să îşi dezvolte o afacere cu fonduri, dar nu reuşeşte din cauza birocraţiei. Familia Nicolae a pornit de la un solar şi acum a ajuns la şapte. Dacă ar fi accesat fondurile europene poate s-ar fi dezvoltat şi mai mult. “Îţi pun tot felul de piedici, se cer tot felul de hârtii care se dovedesc a nu mai fi bune după aceea. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar nu a fost să fie. Am muncit şi mai mult şi ne-am dezvoltat, acum avem chiar şi doi angajaţi”.

Vizualizări: 2,327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: