Gorjul devine un mare producător de energie verde

Oraşul Târgu Cărbuneşti va deveni cunoscut ca fiind un mare producător de energie verde începând cu luna mai. Lucrările de amenajare a celui mai mare parc fotovoltaic din ţară sunt pe ultima sută de metri. O suprafaţă de 52 de hectare a fost acoperită în întregime cu panouri solare, investiţia ridicându-se la aproximativ 46 de milioane de euro. Afacerea pusă pe picioare de către nemţi şi unguri contribuie la creşterea cu 5% a bugetului Primăriei Târgu Cărbuneşti.

Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară, amenajat la Târgu Cărbuneşti, va fi inclus în sistemul naţional de distribuţie a energiei verde în aproximativ două săptămânii. Panourile se întind pe o suprafaţă de 52 de hectare, iar valoarea se ridică la suma de 46 milioane de euro. Finanţarea este asigurată de către Virgil Kappes, cunoscut sub numele de Tumbăr, împreună cu mai mulţi parteneri nemţi şi unguri. Potrivit constructorilor, puterea de producţie se ridică la 20 de Megawaţi, iar tehnologia este de ultima generaţie. Şantierul a fost inaugurat în luna octombrie, iar lucrările nu au putut fi încă finalizate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Autorităţile locale se declară mulţumite de modul în care au colaborat cu investitorii nemţi şi unguri. „Visurile noastre au devenit realitate. Începând cu luna mai, oraşul Târgu Cărbuneşti va fi trecut pe harta ţării ca un mare producător de energie verde întrucât aici va funcţiona cel mai mare parc fotovoltaic din ţară. În câteva săptămâni parcul va fi inclus în sistemul naţional de distribuţie a energiei verde. Lucrările au mers foarte bine, iar constructorii şi-au făcut treaba aşa cum trebuie. Finalizarea lucrărilor a întârziat puţin din cauza vremii ploioase”, a declarat Mihai Mazilu, primarul de la Târgu Cărbuneşti.     

Locuri de muncă pentru zeci de gorjeni

În momentul de faţă, peste 80 de persoane din Târgu Cărbuneşti lucrează la construcţia parcului fotovoltaic. Potrivit edilului local, odată cu începerea exploatării energiei solare, se vor crea alte 50 de locuri de muncă. „În prezent, peste 80 de oamenii din Târgu Cărbuneşti lucrează la construcţie. În faza de exploatare vor fi asigurate aproximativ 50 de locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului nostru. Crearea de locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului Târgu Cărbuneşti a fost o condiţie nescrisă impusă investitorilor încă din faza de proiect”, a menţionat Mihai Mazilu.

Afacerea realizată de nemţi şi unguri la Târgu Cărbuneşti aduce bani frumoşi la bugetul local. „Ca urmare a acestei investiţii bugetul local s-a majorat cu 5%. Se aduc bani frumoşi din concesiunea terenului, impozitele pe salarii şi clădiri”, a declarat primarul de la Târgu Cărbuneşti.

MIRARE

Gorjenii din Târgu Cărbuneşti spun că niciodată nu au văzut atâtea tiruri câte trec prin zonă. „Spre parcul fotovoltaic treceau zeci de tiruri odată. Erau încărcate cu materiale din Germania, Turcia şi Ungaria. Drumul de acces a fost amenajat în doar două zile, pentru că cel vechi nu a fost pe placul nemţilor. Potrivit cerinţelor lor, panta nu trebuia să aibă mai mult de 9 grade, iar cealaltă avea aproape dublu. S-au muncit mult pentru a nu se pierde această investiţie. Dacă nu se făcea drumul repede, nemţii plecau în altă parte”, a spus un localnic.   

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: