Gorjul, primul loc pe țară la depunerea cererilor pentru subvenţii 

Peste 17.000 de fermieri din Gorj au depus, la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cererea unică de plată pe suprafață. Circa o mie de fermieri mai au de depus acte pentru a beneficia de subvenţii europene, termenul limită fiind 15 mai. Ei sunt ajutați de primării, dar și de Direcția Agricolă Gorj, care le asigură și transportul la sediul APIA, dacă este cazul.

Angajații APIA Gorj lucrează la foc continuu pentru a prelua toate cererile unice de plată de la fermieri. Vor lucra și în weekend la program normal, astfel încât la finalizarea termenului de depunere să nu mai existe fermier care să nu fi depus actele pentru a beneficia de subvenţii. În timpul săptămânii, cei de la APIA lucrează chiar și peste program.  Cea mai mare parte a fermierilor gorjeni au depus deja solicitările.

Campania a început în data de 1 martie 2017. „Stăm bine, sau mai bine decât ceilalți. Suntem pe primul loc pe țară la cereri, pe locul 2 ca și suprafețe. Mai sunt câteva zile. 94,23% este procentul de cereri depuse, adică 17.278 fermieri din 18.332 programați. Mai sunt 1054 de fermieri. Suprafața este de 86.32%. Se primesc zilnic cereri. În opinia mea, în ritmul acesta, în cinci zile lucrătoare pot fi primite, chiar și depășite”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Sunt peste 2.500 de situații cu parcele suprapuse, spun cei de la APIA Gorj, adică cel puțin doi fermieri și-au suprapus parcelele. Astfel, fermierii au 26 de zile la dispoziție pentru a clarifica această problemă, fără să fie penalizați.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, și-a propus pentru acest an o absorbție de 100% în ceea ce privește fondurile europene pe acest sector, drept care a cerut Direcțiilor Agricole să le asigure transportul fermierilor la APIA pentru a depune aceste cereri. „I-am ajutat și noi, și primăriile. Nu avem nici noi prea multe mașini, așa că mergem și cu cele personale. Nu decontează nimeni combustibilul, dar dacă este ordin de serviciu...”, a comentat Dan Tănăsescu, șeful Direcției Agricole Gorj. 

Controalele vor începe în luna iulie, iar de la 15 octombrie APIA urmează să treacă la autorizarea la plată pentru toți fermierii. Finalizarea plăților va începe la 1 decembrie și se va încheia la 31 martie 2018.

Vizualizări: 2,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: