Greşeala lui Cârciumaru, speculată de sindicatele miniere

Politicienii din Gorj obişnuiesc să confunde în discursurile lor certificatele verzi cu certificatele de carbon şi condiţiile deosebite de muncă cu condiţiile speciale. Aşa a făcut zilele trecute senatorul PSD Florin Cârciumaru, care a spus că a purtat discuţii la Ministerul Energiei pentru menţinerea avizului de încadrare a salariaţilor CEO în condiţii speciale, deşi aceştia riscă să le piardă pe cele deosebite. Minerilor şi energeticienilor le-ar conveni să aibă condiţii speciale, care presupun drepturi mai multe, aşa că au mulţumit, în glumă, senatorului.

Mai mulţi lideri sindicali au spus că minerii şi energeticienii ar merita să fie încadraţi în condiţii speciale de muncă, dar nimeni nu speră asta. Riscul major este să piardă şi condiţiile deosebite, avizul existent expirând la finalul anului.

Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a comunicat pe pagina de socializare că face demersuri pentru prelungirea... condiţiilor speciale. „În urma problemelor semnalate, la Complexul Energetic Oltenia, de către salariaţi şi sindicate, m-am întâlnit, la Ministerul Energiei, cu secretarul de stat Doru Vişan în vederea urgentării soluţionării a unora dintre ele, cum ar fi achiziţia de certificate de CO2 şi menţinerea avizului de încadrare a locurilor de muncă de la CE Oltenia în condiţii speciale”, a fost mesajul lui Cârciumaru.

Cei de la Sindicatul Liber EMC Roşia au sesizat confuzia, dar au luat-o drept o promisiune. „Mulţumim Domnule Senator! Sperăm să vă ţineţi de cuvânt şi să ne ajutaţi să avem şi noi locuri de muncă din CEO, încadrate la CONDIŢII SPECIALE”, au scris sindicaliştii pe pagina de socializare.

 Care este diferenţa

Perioada lucrată în grupe superioare de muncă, respectiv condiţii deosebite/speciale de muncă conferă asiguraţilor următoarele drepturi: majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite de muncă; majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă, respectiv în condiţii speciale de muncă; reducerea vârstei standard de pensionare, proporţional cu perioada efectiv lucrată în aceste condiţii.

Vizualizări: 2,843

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: