Greva fiscală, ultima soluție

Este o chestiune de timp până când dezmățul din bani publici va avea efecte devastatoare pentru economie. Ministrul Muncii spune că sunt 100.000 de români cu pensii speciale, care câștigă cât toți ceilalți patru milioane de pensionari la un loc. De ce? Pentru că parlamentarii au inventat pentru anumite categorii sociale formule de calcul care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. La unii s-a ținut cont doar de salariul din ultima lună, iar șmecherii și-au aranjat pentru luna respectivă o primă, niște ore suplimentare, să-i fie plătit și concediul, așa apărând pensiile de peste 30.000 de lei în România.

Pandurul a cerut de trei zile de la Casa de Pensii o situație cu câte persoane din Gorj primesc pensii speciale. Ni s-a răspuns ba că este informaticianul în concediu, ba că să facem cerere în scris. Probabil că aceia care știu adevărata dimensiune a spolierii bugetului prin pensii nesimțite nu sunt deranjați de faptul că ei vor avea o pensie de mizerie peste câțiva ani.

Salariile nesimțite din administrația publică înseamnă un alt scandal la modă în aceste zile. Sunt și bugetari care își merită salariile, dar sunt atâția băgători de seamă plătiți să nu facă nimic sau, mai rău, să inventeze hârtii, încât doar o grevă fiscală a tuturor plătitorilor de impozite și taxe i-ar mai trezi la realitate. Dacă sunt onești, bugetarii înșiși ar trebui să ne spună care sunt colegii lor plătiți zeci de ani degeaba sau aproape degeaba. Cei mai mulți au carnete de partid, dar mai sunt și tot felul de nepoți și nepoate.

Peste toate astea vine jaful din banul public. Îl vedem la tot pasul. Drumuri cârpite prost, conducte care crapă imediat, stații de epurare de decor, săli de sport în care plouă. Peste tot lucrări de mântuială, făcute cu materiale ieftine și muncă la negru, șpaga și profitul fiind singurii indicatori îndepliniți.

Faptul că sute de mii de români au ieșit în stradă la începutul anului nu i-a speriat pe guvernanți. Cum ar fi să ne strângem milioane de oameni care să nu ne plătim taxele?

Vizualizări: 972

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: