Groapa de gunoi din Motru a fost închisă definitiv

Unicul depozit de deşeuri menajere din municipiul Motru a fost închis. Groapa de gunoi a funcționat din anul 1980 până în anul 2009, când a fost sistată depunerea deșeurilor. Pentru închiderea acestui depozit, administrația locală a alocat 780.000 de lei, bani din bugetul local. „Au fost parcurse toate etapele de proiectare, închidere și realizare a lucrărilor de conformare, pentru evitarea declanșării mecanismelor coercitive ale Comisiei Europene pe domeniul de gestionare a deșeurilor, lucrările fiind finalizate în data de 3 noiembrie”, au anunțat reprezentanții Primăriei Motru.  

Primarul Gigel Jianu a precizat că această investiție este cea mai mare realizare a administrației, dat fiind faptul că în situația în care nu erau încheiate lucrările, Comisia Europeană declanșa procedura de infringement împotriva României, aplicându-se totodată o amendă cuprinsă între 700.000 și un milion de euro, la care se adăugau penalități de întârziere cuprinse între 80.000 și 100.000 de euro pe zi, majorări care se calculează de la data la care depozitul trebuia închis, așa cum s-a procedat și în cazul altor țări din Europa. „Amenzile se aplică pentru toată țara, însă fondurile sunt ulterior recuperate de la administrațiile locale care au astfel de depozite neconforme. Pentru Motru, acest lucru ar fi însemnat blocarea administrației locale pentru cel puțin 10 ani de acum înainte”, a precizat Jianu.

Mai rămâne un depozit de deșeuri care nu este conform cu directivele europene în domeniu. Este vorba de groapa de cenușă a Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru. Și administrația locală, dar și conducerea uzinei au alocat sume de bani pentru lucrările de închidere necesare la depozitul de zgură, însă insuficiente.

Galerie foto


Vizualizări: 514

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: