Grupul nou de la Rovinari, negociat în China

O delegaţie de la Ministerul Economiei, condusă de secretarul de stat Rodin Traicu, discută, în aceste zile, la Beijing, detaliile memorandumului care va fi semnat cu compania chineză China Huadian Engineering Co., au declarat surse diplomatice pentru ziarul Bursa. China Huadian Engineering Co. este câştigătoarea licitaţiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari şi va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrări, a anunţat, în vară, Ministerul Economiei.

Finanţarea amplei lucrări va veni tot din China, iar partea română va contribui cu aportul în natură.  Comisia de evaluare a selectat în luna mai oferta depusă de firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd, în vederea realizării grupului de 500 de MW la Complexul energetic Turceni. Etapele care urmează a fi parcurse sunt: negocierea şi semnarea Memorandumului de înţelegere între societate şi investitorul selectat, estimate a se finaliza la sfârşitul lunii iunie 2012; întocmirea noului studiu de fezabilitate şi realizarea evaluării aporturilor în natură, cu termen de finalizare în luna septembrie 2012; înregistrarea societăţii mixte de tip IPP, obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi certificatelor necesare pentru începerea efectivă a construcţiei noii centrale, cu termen de finalizare în luna martie 2013. Punerea în funcţiune a noului grup energetic de minim 500 MW este estimată la sfârşitul anului 2015.

CE Oltenia intenţionează să construiască un grup energetic nou de 500 de MW, cu cazan cu ardere pulverizată cu parametri supracritici, utilizând drept combustibil de bază lignitul, care se va amplasa pe locul a două grupuri de câte 200 MW existente la Termocentrala Rovinari, respectiv blocurile energetice nr. 1 şi 2, puse în funcţiune în perioada 1972-1973, în prezent dezafectate.

ÎNTÂRZIERE
Schimbarea Guvernului din mai a produs întârzieri de câteva luni în acest proiect menit să atragă prima investiţie chineză de amploare din economia noastră. Proiectul a fost promovat începând din anul 2010.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: